Εκδήλωση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας

Απέναντι στη νέα πανδημία των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων θωρακίζεται η χώρα μας.  Το «παρών» σε αυτή μάχη έδωσαν η Πολιτεία, η ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, σύλλογοι ασθενών και πολίτες, στην εκδήλωση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα (ΕΔΙΑΝ).

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατέδειξε την άμεση ανάγκη να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να μπορέσει η χώρα να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει, στο μέτρο του δυνατού, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, τα οποία τείνουν να λάβουν διαστάσεις πανδημίας.

Ας σημειωθεί πως μόνο η άνοια αφορά σήμερα στην Ελλάδα περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες -νοσούντες και φροντιστές-, ενώ το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπισή της ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Στην εκδήλωση του ΕΔΙΑΝ οι εκπρόσωποι των φορέων – μελών του Δικτύου παρουσίασαν τις κλινικές, διαγνωστικές και ερευνητικές τους δραστηριότητες αναφορικά με την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών νόσων (νόσος Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, χορεία του Huntington, Νόσος Κινητικού Νευρώνα).

Δεκάδες μέλη του ερευνητικού και ακαδημαϊκού οικοσυστήματος, φοιτητές, επαγγελματίες της υγείας, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και πολίτες παρακολούθησαν την εκδήλωση και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του ΕΔΙΑΝ.

Πιο συγκεκριμένα, το Δίκτυο, κατά τα δύο χρόνια της λειτουργίας του, έχει ολοκληρώσει τα ιατρικά πρωτόκολλα καταγραφής νευροεκφυλιστικών παθήσεων και τα πρωτόκολλα λήψης και αποθήκευσης βιολογικού υλικού, εκδώσει το πρώτο μητρώο νευροεκφυλιστικών νόσων και πρόδρομων μορφών τους, στρατολογήσει περισσότερους από 800 ασθενείς και αναλύσει βιοχημικά και γενετικά περισσότερα από 200 και 150 δείγματα βιολογικού υλικού, αντίστοιχα.

Στο ΕΔΙΑΝ μέχρι στιγμής συμμετέχουν: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ σχεδιάζεται η διεύρυνσή του ώστε να ενταχτούν και άλλοι φορείς, νοσοκομειακές δομές, ερευνητικά εργαστήρια και κλινικοί γιατροί.

«Μόνο μέσω της σύνδεσης της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τόσο σοβαρά νοσήματα και, ως εκ τούτου, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δρ. Χρίστος Δήμας, αναφέροντας πως «στόχος της πολιτείας είναι η αξιοποίηση της πολύτιμης γνώσης η οποία παράγεται στο πλαίσιο του ΕΔΙΑΝ προς όφελος της κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Αθανάσιο Κυριαζή, η Πολιτεία επενδύει στην ιατρική ακριβείας και στηρίζει το ΕΔΙΑΝ καθώς «οι νέες μέθοδοι, τα νέα δεδομένα και τα νέα αποτελέσματα είναι πολύτιμα τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία».

Ο συντονιστής του ΕΔΙΑΝ, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, σημείωσε πως «το δραστήριο και πολυσχιδές ΕΔΙΑΝ δίνει παράλληλα την ευκαιρία για εκπαίδευση των νέων επιστημόνων», εκφράζοντας την πεποίθηση πως το Δίκτυο «θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία».

Ο συν-συντονιστής του ΕΔΙΑΝ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεωνίδας Στεφανής, υπογράμμισε την ανάγκη «οι ερευνητικές δράσεις να εστιάσουν στις πρώιμες και πρόδρομες μορφές των νοσημάτων, ώστε να γίνει εφικτή η θεραπεία τους», ενώ συμπλήρωσε πως «η συνέργεια αυτή μεταξύ νευρολογίας, βιολογίας και πληροφορικής, η οποία, μάλιστα, συμβάλλει στην αναστροφή του brain drain, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».

Περισσότερες πληροφορίες: https://neuropmnet.gr/

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει