ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Είναι η κορυφή του παγόβουνου

Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 1 στα 10,

το οποίο αποδίδεται στην προσπάθεια που έχει γίνει

στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, εξηγεί η κ. Απέργη

Στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά έχει βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, ποσοστό που σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Τίνια Απέργη, «αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου», γιατί αφορά μόνο τα περιστατικά που έχουν φτάσει στις Αρχές ή έχουν γίνει γνωστά σε σχετικούς φορείς μέσω ερωτηματολογίων κλπ.

Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό έχει πέσει στο 1 στα 10, το οποίο αποδίδεται στην προσπάθεια που έχει γίνει στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, εξηγεί η κ. Απέργη.

Η κ. Απέργη, ως συνεργάτης του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών, εκπονείται στα σχολεία με πρωτοβουλία των δασκάλων και μαθαίνει τα παιδιά πώς να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε μαζί της για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, τους παράγοντες που την επηρεάζουν και πώς μπορούν τα παιδιά να προστατευτούν.

Ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών παραμένει άγνωστος, καθώς «9 στις 10 φορές ο δράστης είναι γνωστός στο παιδί και τα θύματα ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν» λέει η κ. Απέργη και προσθέτει: «Φοβούνται ότι θα διαλυθεί η οικογένειά τους. Σημαντικό είναι και το θέμα της ντροπής, ακόμα κι αν το θύμα το αποκαλύψει, η οικογένεια συχνά θα το αποσιωπήσει».

Είτε 3, είτε 13 χρονών, τα αντιφατικά συναισθήματα είναι κοινά, υπογραμμίζει η κ. Απέργη: «Πώς γίνεται κάποιος ο οποίος υποτίθεται ότι με αγαπά και με προστατεύει, να μου κάνει κακό».

Για τον λόγο αυτό, τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουν, ενώ κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους για όλους τους ενήλικες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι θύτες είναι άνθρωποι που τα παιδιά τούς εμπιστεύονται, για αυτό και τους επιτρέπουν να έρθουν κοντά σωματικά. Το 75% των θυμάτων δε θα πει κάτι στον πρώτο χρόνο, ενώ το 45% δε θα μιλήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια, περιγράφει η κ. Απέργη.

Ένας καινούργιος παράγοντας που δεν έχει αξιολογηθεί αρκετά ακόμα είναι το διαδίκτυο και ειδικότερα το dark web ή αλλιώς «το σκοτεινό δίκτυο», ένας «ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες» (Wikipedia).

Στο dark web κυκλοφορεί παιδική πορνογραφία -έντυπα, βίντεο, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι live  (ζωντανές) κακοποιήσεις.

«Είναι απίστευτος ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν για παιδική πορνογραφία» περιγράφει η κ. Απέργη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει