Νέα διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis

Tα νέα διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis ξεκινούν τον Απρίλιο στοχεύοντας στην προσφορά πολύτιμων εφοδίων προς όλες και όλους.

Ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκας και η Ρωξάνη Φράγκου εκλαϊκεύουν έννοιες του Δικαίου κάνοντάς τις προσιτές σε ανθρώπους χωρίς απαραίτητη προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο αυτό.

Ταυτόχρονα, ο καινούριος κύκλος μαθημάτων εγκαινιάζει τη σειρά «Ψηφιακές Δεξιότητες», η οποία φιλοδοξεί να προσεγγίσει με απλό τρόπο σημαντικά επαγγελματικά και εκπαιδευτικά εργαλεία.

Στο πρώτο μάθημα της σειράς, ο Στέφανος Βαμβάκος εισάγει το κοινό στην πιο πρόσφατη έκδοση του Microsoft PowerPoint και στην δημιουργία σωστών, καλαίσθητων παρουσιάσεων.

Όπως πάντοτε, η συμμετοχή στα μαθήματα του Mathesis είναι δωρεάν, μέσα από τη βοήθεια των δωρητών, κυριότερος των οποίων είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Νομική προπαίδεια: Στοιχεία Εισαγωγής στο Δίκαιο για κάθε πολίτη

Διδάσκοντες: Κωνσταντίνος Α. Ρόκας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δικηγόρος Αθηνών – Ρωξάνη Φράγκου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το δίκαιο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε έκφανση της ζωής μας. H προϊδέασή μας όμως για αυτό είναι γεμάτη παρανοήσεις. Η άγνοια καθιστά τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους ακόμα πιο ευάλωτους ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες αδυνατούν να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στο πώς το δίκαιο γίνεται πράξη.

Το μάθημα αυτό φιλοδοξεί να συμβάλει στη σταδιακή υπέρβαση των παραπάνω προβλημάτων. Ξεκινώντας με μια προσπάθεια να εξηγηθεί η έννοια του δικαίου ως συστήματος ρύθμισης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το μάθημα εστιάζει στη συνέχεια στον τρόπο παραγωγής των κανόνων και στον κεντρικό ρόλο του Κράτους σε αυτή τη διαδικασία. Θα παρουσιαστεί ο χωρισμός του δικαίου σε περισσότερους κλάδους, το αντικεί-

μενο αυτών και οι βασικές αρχές τους. Η θέσπιση κανόνων όμως αλλάζει ριζικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οποίας η υιοθέτηση κανόνων επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας. Εξάλλου, κρίσιμο συστατικό της αποτελεσματικής λειτουργίας των κανόνων αποτελούν οι μηχανισμοί που δημιουργούνται για τις ανάγκες τήρησής τους και ειδικά η δικαστική εξουσία.

Για αυτό και θα απασχολήσει το μάθημα η λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης και τα εμπόδια που υψώνονται σε αυτήν όπως ο χρόνος και το κόστος. Το μάθημα θα κλείσει με το σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα από τα σημαντικότερα συστατικά ουσιαστικής δικαιοσύνης στα σύγχρονα κράτη.

Το μάθημα είναι αφιερωμένο από την τάξη των συμφοιτητών του στο ΕΜΠ, στη μνήμη του Στέργιου Αγγελίδη (1944-2021) για το ήθος του και την δράση του κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Εισαγωγή στo Microsoft PowerPoint 2021

Διδάσκων: Στέφανος Βαμβάκος, Επικοινωνιολόγος της Επιστήμης, δημιουργός της «Καθημερινής Φυσικής»

Το Microsoft PowerPoint είναι το δημοφιλέστερο λογισμικό για άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν παρουσιάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και διαφορετικές συνθήκες, όπως επαγγελματικές παρουσιάσεις, παρουσιάσεις πωλήσεων, ακαδημαϊκά συνέδρια και διαλέξεις, μαθητικές εργασίες και δημόσιες ομιλίες.

Εάν έχετε μια ιδέα την οποία θέλετε να εκθέσετε σε ένα κοινό, το PowerPoint είναι το πρόγραμμα που θα το κάνει εφικτό.

Το συγκεκριμένο μάθημα θα διδάξει πώς να χρησιμοποιεί κανείς όλες τις κύριες λειτουργίες της πιο πρόσφατης έκδοσης του Microsoft PowerPoint ώστε να μπορεί να δημιουργήσει δυναμικές και ταυτόχρονα ελκυστικές παρου-

σιάσεις. Με σαφείς και συνοπτικές οδηγίες, βήμα βήμα, θα μάθει κανείς όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για να περιηγηθεί με άνεση στο πρόγραμμα, να δημιουργεί τις δικές του παρουσιάσεις καθώς και να επεξεργάζεται έτοιμα πρότυπα και παρουσιάσεις τρίτων.

Επίσης, σε επανάληψη προσφέρονται τα μαθήματα “Ο χρόνος στην Κλασσική Αθήνα” (Βασίλης Κάλφας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), “Έλληνες και Βάρβαροι 2: Αλληλένδετοι πολιτισμοί” (Κώστας Βλασόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΙΤΕ) καθώς και το μάθημα “Εισαγωγή στη Σχετικότητα και την Κοσμολογίαστη μνήμη του δάσκαλου Θοδωρή Τομαρά” (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων είναι η Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται στο mathesis.cup.gr

Info: [email protected] / 2810-391048

Μπορεί επίσης να σας αρέσει