Ερωτόκριτος: (Αισθητική, Ιστορία, Κριτική)

(Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου)

297

Το  «Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας» χάρη στο δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο και  τον εμπνευσμένο και ακάματο πρόεδρό του,τον φιλόλογο Κώστα Μουτζούρη, συνεχώς, με ημερίδες, συνέδρια και άλλες δράσεις, αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορία και τον  πολιτισμό της Κρήτης.

Τον Ιούνιο του 2019 πραγματοποίησε στο Ρέθυμνο Διεθνές Συνέδριο  με θέμα «Ερωτόκριτος: Αισθητική, Ιστορία, Κριτική» και στο Ηράκλειο τιμητική εκδήλωση για τους  διακεκριμένους ελληνιστές   Wim F. Bakker  και  Arnold F. Van Gemert».

Τα πρακτικά εκείνου του Συνεδρίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, σ’ έναν ογκώδη πυκνογραμμένο τόμο. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το παραπάνω «Κέντρο» προσφέρει τα πρακτικά των συνεδρίων που διοργανώνει.

Επιδίωξή του είναι οι εισηγήσεις να τυπώνονται  και να δίδονται στη δημοσιότητα επειδή, όπως  έχει τονίσει και ο πρόεδρός του  «αν δεν δοθούν στη δημοσιότητα οι εισηγήσεις, είναι σαν να μην έγινε το Συνέδριο».

Ανάμεσα στις εκδόσεις του συγκαταλέγονται: «Νίκος Καζαντζάκης- το έργο και η προσφορά του»,«Το κρητικό παραμύθι»,« Η Μαντινάδα της Κρήτης»,«τα Αινίγματα- (α)νιώματα», «ο Παροιμιακός λόγος στην Κρήτη», «τα Αστερούσια της παράδοσης και της ιστορίας», «τα Κρητικά μοιρολόγια», «Η μάχη της Κρήτης-η κατοχή και η αντίσταση» κ. α., όλα πολύτιμα τεκμήρια του πολιτισμού και της ιδιοπροσωπίας του νησιού μας.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου για τον Ερωτόκριτο, όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις, διακεκριμένοι ερευνητές, εκπρόσωποι της  φιλολογικής επιστήμης, έσκυψαν με σοφία και αγάπη στο μεγαλόπνοο ποίημα του Κορνάρου και μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες τόσο για το ίδιο το έργο όσο και για την Κρήτη και τον περίγυρό της.

Ο Ερωτόκριτος, όπως  επισήμανε  στο χαιρετισμό του  και ο Περιφερειάρχης Κρήτης  Σταύρος Αρναουτάκης,« σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή για τη λογοτεχνική και μουσική  μας παράδοση, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το γλωσσικό ιδίωμα αυτού του τόπου, εμπλούτισε τον καλλιτεχνικό καμβά με μοναδικές παραστάσεις και εικόνες.  Στους 10012 στίχους του ο Ερωτόκριτος  συγκινεί και παροτρύνει, διδάσκει και συμβουλεύει. Υμνεί τον έρωτα, τη φιλία, την αρετή, τη γενναιότητα. Προβάλλει τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού που ακόμα και σήμερα ταυτίζεται με τους ήρωες του έργου».

566 πυκνογραμμένες σελίδες, 39 εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών φωτίζουν πολύπλευρα το έργο  και το συγγραφέα του, για τον οποίο ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς έχει πει: «Ντροπή στο έθνος που ακόμα δεν κατάλαβε, ύστερα από πέντε αιώνων περπάτημα πως ο ποιητής του Ερωτόκριτου αυτός είναι ο μέγας του ελληνικού έθνους και αθάνατος ποιητής»!

Στο επίμετρο έχουν περιληφθεί άλλες 4 εισηγήσεις για τους εμβριθείς μελετητές της κρητικής λογοτεχνίας Ολλανδούς, Bakker  και van Gemert, οι οποίοι,  «για έξι δεκαετίες μελετούν την Κρητική Λογοτεχνία και με τις εργασίες, τις εκδόσεις και τις έρευνές τους έχουν συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν πολλά φιλολογικά προβλήματα σχετικά με τους συγγραφείς της Κρητικής Αναγέννησης και τα έργα τους  και να αναδειχθεί περισσότερο  η λογοτεχνική παραγωγή της Κρήτης», όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας στο καλωσόρισμά του.

Συνοπτικά, με τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις που έχουν δημοσιευθεί στα πρακτικά, φωτίζεται από πολλές πλευρές το αθάνατο έργο που όπως είναι γνωστό αγαπήθηκε τόσο ώστε έγινε  προσφιλές  λαϊκό ανάγνωσμα  και  γαλούχησε γενιές και γενιές ιδιαίτερα των Κρητικών αλλά και γενικότερα  όλων των Ελλήνων.

Μέσα από τις σελίδες του τόμου των πρακτικών, εκτός από όλα τα άλλα, γεμίζομε την ψυχή μας με τα ωραιότερα συναισθήματα. Τις κρητικές αξίες, τις πανανθρώπινες. Παίρνομε  «ξόμπλι κι αρμηνειά» για την αληθινή  πολιτισμική μας πορεία…

Συγχαρητήρια τόσο στο  Κέντρο  Κρητικής Λογοτεχνίας για την οργάνωση και πραγματοποίηση του Συνεδρίου, όσο και   στην Περιφέρεια Κρήτης, που στήριξε  την έκδοση των πρακτικών του…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει