Τα έμφυλα στερεότυπα σε εκδήλωση του 11ου Λυκείου

409

Μία υβριδική εκδήλωση για τα στερεότυπα, τα δικαιώματα των γυναικών και τις γυναικοκτονίες διοργάνωσε την Τρίτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παρουσίαση εργασιών των μαθητριών και μαθητών του προγράμματος, που αναφέρθηκαν στα έμφυλα στερεότυπα από το παρελθόν μέχρι σήμερα, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ακόμη και στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, αλλά και στα επιτεύγματά τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Κεντρικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η φιλοξενία της εξαιρετικής συγγραφέως Νίκης Τρουλλινού, αποσπάσματα από έργα της οποίας για τα έμφυλα στερεότυπα διαβάστηκαν από μαθήτρια.

Στη συνέχεια, η κ. Τρουλλινού διέτρεξε με τον ρέοντα λόγο της την ιστορία της γυναίκας και των αγώνων της για ισοτιμία, αλλά και έθιξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες γυναίκες, τόσο στον αναπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα της γυναικοκτονίας.

Τέλος, παρουσιάστηκε μουσικό βίντεο, με τίτλο «Γυναικοκτονία» (https://youtu.be/DTxIkMll13U), το οποίο αναφέρεται σε γνωστές γυναικοκτονίες στη χώρα μας, αλλά αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες-θύματα της έμφυλης βίας, βασισμένο στο τραγούδι του Σπύρου Γραμμένου «Το όνομά μου είναι το δικό σου».

Για την προσπάθεια μίλησαν μέλη του μουσικού σχήματος «11 & κάτι» που διασκεύασαν το τραγούδι, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο ίδιος ο δημιουργός, Σπύρος Γραμμένος.

«Ευχαριστούμε θερμά τους/τις Συμβούλους και τις/τους συναδέλφισσες/-ους που παρευρέθηκαν και, ιδιαιτέρως, την εκλεκτή μας προσκεκλημένη, κ. Νίκη Τρουλλινού, καθώς και τον κ. Σπύρο Γραμμένο», αναφέρεται, σε ανακοίνωση του σχολείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει