Η μεγάλη ευκαιρία για ειρήνευση

230

Μετά από μερικά τραγικά εικοσιτετράωρα, τα οποία έχουν συγκλονίσει τον κόσμο, ουκρανική και ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το πρωί, για να συζητήσουν μια συνθηκολόγηση χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις.

«Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat». Αυτή ήταν η ανάρτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με την οποία και επιβεβαιώνεται ότι έπειτα από ένα θρίλερ δυσκολιών, οι δύο πλευρές κατέληξαν τουλάχιστον στο ότι μπορούν να συζητήσουν.

Παρά το γεγονός βέβαια ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται χωρίς κάποιο προαπαιτούμενο και χωρίς κάποιο έστω προκαταρτικό κείμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντίμτρο Κουλέμπα, κάνει σαφή τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε μία σπιθαμή γης και ότι δεν υπάρχει περίπτωση για επίτευξη συμφωνίας αν δεν απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα για να τελειώσει ο πόλεμος.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη χώρα μας, να αντιστεκόμαστε επιτυχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά για να τονίσει:

«Η μόνη λύση αυτών των συνομιλιών θα είναι το τέλος του πολέμου και η ειρήνη. Αλλά θα ήθελα να κάνω απολύτως σαφές, ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος στην έμμεση απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε σαφές ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν καταστροφική για ολόκληρο τον κόσμο, με την διευκρίνηση βέβαια ότι δεν είναι αυτό που αναμένει τη δεδομένη στιγμή η χώρα του από τον πρόεδρο Πούτιν.  Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη «που έχουν προσφέρει οι σύμμαχοι και φίλοι μας», διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι «είναι οι δικοί μας άνθρωποι όμως που πολεμούν, παλεύουν και σκοτώνονται».

Σχετικά με τις επικείμενες σημερινές συνομιλίες, ο Ντίμτρο Κουλέμπα επισήμανε ότι «θα στείλουμε μια αντιπροσωπεία σε ένα μεθοριακό σταθμό και πάμε εκεί πρώτα απ’ όλα για να ακούσουμε τι έχει να μας προτείνει η Ρωσία, τι έχει να πει.

Δεν υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, δεν υπάρχει κάποιος στόχος, δεν υπάρχει κάποια βάση πέρα από το ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει η Ρωσία και να θέσουμε τα αιτήματά μας». Σε εκείνο το σημείο ανέφερε ότι «ο πρόεδρος Λουκασένκο διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξει καμία εχθρική ενέργεια από το έδαφος της Λευκορωσίας και καμία ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία και αυτό είναι κάτι θετικό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει