Έξω από κάθε… πλατφόρμα οι μηχανικοί από τα ΤΕΙ

ΧΑΝΟΥΝ ΟΣΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ

2.033

Είναι επιστήμονες, που απλώς «έτυχε» να εισαχθούν σε δημόσιες σχολές του ελληνικού κράτους και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε αυτές.

Για χρόνια εργάζονταν με συγκεκριμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα, πολλοί από τους οποίους μάλιστα άνοιξαν δικές τους επιχειρήσεις και εργάζονταν σε αυτές.

Σήμερα όμως καλούνται να γίνουν … υπάλληλοι χάνοντας κάθε θεσμοθετημένο δικαίωμα που είχαν μέχρι πριν. Ο λόγος για τους μηχανικούς απόφοιτους των σχολών ΤΕΙ που ουσιαστικά πλέον δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής για κανένα έργο.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ούτε και άγνωστο.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει μεγεθυνθεί κι επεκτείνεται, αφού όπως υποστηρίζουν οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων σχολών, σε πολλές περιπτώσεις τίθενται εκτός των ηλεκτρονικών πλατφορμών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η πλατφόρμα τακτοποίησης αυθαιρέτων, η πλατφόρμα του “e- adeies” και του «Κτηματολογίου».

Οι Μηχανικοί Τ.Ε. υποστηρίζουν πως μέσα σε μια νύκτα η κυβέρνηση αποφάσισε να τους αφήσει χωρίς αντικείμενο και να τους μετατρέψει σε υπαλλήλους, στερώντας τους τα δικαιώματα που το ίδιο το κράτος είχε επιλέξει να τους προσφέρει.

Το ζήτημα έχει οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ οι μηχανικοί Τ.Ε. έχουν ήδη προετοιμάσει επιστολή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία και δημοσιεύει η «Π».

Οι μηχανικοί μεταξύ άλλων, απαιτούν νομοθετική αναγνώριση του κύριου πτυχίου τους, με βάση το Επίπεδο Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, νομοθετική έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε. και άρση του «αποκλεισμού» τους από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Ειδικότερα, στην επιστολή των Μηχανικών προς τον πρωθυπουργό αναφέρονται τα εξής:

«Σας αποστέλλουμε εν συντομία τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και 40 χρονιά οι Μηχανικοί απόφοιτοι πρώην ΤΕΙ και τις λύσεις που απαιτούμε:

1Νομοθετική αναγνώριση ενιαίου τίτλουBachelor (κύριο πτυχίο) για τους Μηχανικούς αποφοίτους ΤΕΙ όπως προστάζει το International Standard Classification of Education ( ISCED). Όπως αναφέρει και η σελίδα Wikipedia “Σύμφωνα με τη Διαδικασία της Μπολόνια (Bologna Process), τα πτυχία που χορηγούνταν από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, αντιστοιχούσαν πλήρως στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πτυχία Bachelor και κατέτασσαν τους Πτυχιούχους Τ.Ε.Ι. στο 6ο Επίπεδο Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, μαζί με τους Πτυχιούχους Α.E.I .”

2Νομοθετική έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών αποφοίτους πρωην ΤΕΙ  βάσει του προγράμματος σπουδών, χωρίς να ληφθεί υπόψη τυχούσα «συνάφεια» με πολυτεχνικές σχολές,  συντεχνιακές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και λόμπινγκ. Αντιστοίχιση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποκαλούμενων «διπλωματούχων» μηχανικών.

3Άρση των ρατσιστικών και απαράδεκτων διαχωρισμών σε Διπλωματούχους και Πτυχιούχους αλλά και Π.Ε. και Τ.Ε. οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε παγκόσμιες ακαδημαϊκές κλίμακες (ISCED).

4Δυνατότητα επέκτασης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν αποκτηθεί από συναφείς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

5Άρση του απαράδεκτου και παράνομου αποκλεισμού των Μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Κράτους (όπως το e-adeies, για τα αυθαίρετα, για την ηλεκτρονική ανάρτηση τοπογραφικών διαγραμμάτων, του Κτηματολογίου κτλ.). Πρακτικά το ΤΕΕ που διαχειρίζεται τις πλατφόρμες του Κράτους, παράνομα και κατά το δοκούν και δεν επιτρέπει σε Μηχανικούς απόφοιτους ΤΕΙ είτε να έχουν πρόσβαση είτε να ‘ανεβάσουν’ αρχεία.

6Άρση του αποκλεισμού των Μηχανικών απόφοιτων ΤΕΙ από τις Β και Γ τάξεις Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει