Σκληρή παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας για την ονομασία «τσίπουρο – τσικουδιά»
Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με φόντο την τσικουδιά

«Δεν θέλουμε σωτήρες εκ των υστέρων» αναφέρουν σε μια σκληρή ανακοίνωση τους οι αποσταγματοποιοί της Ελλάδας, σε σχέση με το σάλο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το όνομα «τσίπουρο – τσικουδιά».

Οι Έλληνες αποσταγματοποιοί επιβεβαιώνουν πλήρως με την ανακοίνωση τους το ρεπορτάζ της «Π», ενώ κάνουν σαφές πως το όνομα έχει χαθεί εδώ και χρόνια κι αυτό που επιδιώκουν είναι η επιβίωση του κλάδου και η παροχή ενός έξτρα εισοδήματος για μικρούς παραγωγούς που έχουν αμπέλια.

Μετά από τον πρόεδρο των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Ηρακλείου κ. Τάσο Βρέντζο, ο οποίος και δήλωσε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι χειρισμοί που βασίζονται στη συνεργασία Υπουργείου και παραδοσιακών αποσταγματοποιών, όπου ικανοποιούνται πλήρως όλες οι πλευρές, έρχεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών να επιβεβαιώσει το ίδιο ακριβώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, το υποτιθέμενο ενδιαφέρον ορισμένων για το όνομα «τσικουδιά – τσίπουρο» είναι όψιμο, αφού το θέμα έχει λήξει ήδη από το 2019.

Πέραν αυτού, η Ομοσπονδία και οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί αναζήτησαν λύσεις για την επιβίωσή τους, βασιζόμενοι στα πραγματικά γεγονότα και τις πραγματικές συνθήκες, με γνώμονα το καλό του κλάδου.

«Μετά από την τεράστια δημοσιότητα που έχει λάβει η εναρμόνιση στην Εθνική Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Αλκοόλη, αισθανόμαστε πως πρέπει να απαντήσουμε τόσο για τις θέσεις της Ομοσπονδίας αλλά και για αήθεις επιθέσεις και λασπολογία που έχουμε δεχθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση όπου και επεξηγείται:

«Στην τηλεδιάσκεψη της 13 Δεκεμβρίου 2021 που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο όπου συμμετείχαν όλοι οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας, συμφωνήθηκε ένα σύνολο θεμάτων που λύνουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου μας. Για το θέμα της ονομασίας εφόσον μας ανακοινώθηκε ότι δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε την ονομασία «Τσίπουρο -τσικουδιά» μετά την κατάθεση του τεχνικού φακέλου από το 2017, προτάθηκε από τους Συλλόγους κατά πλειοψηφία το προϊόν μας να ονομάζεται «Παραδοσιακό απόσταγμα Διημέρων» έναντι του «Προϊόν μικρών Παραγωγών» που μας προτάθηκε και τελικά στο σχέδιο νόμου περιλήφθηκε η δική μας πρόταση.

Όσο για αυτούς που μας κατηγορούν ότι τα «βρήκαμε με τους Συστηματικούς αποσταγματοποιούς», καλό θα ήταν να παραθέσουν στοιχεία – Αποδείξεις, αλλιώς θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια».

Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα πως «σωτήρες εκ των υστέρων δεν θέλουμε» ενώ διερωτάται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της γιατί το 2017 δεν απορρίφθηκε ο τεχνικός φάκελος που είχε κατατεθεί, ούτως ώστε να κατοχυρωθούν το «τσίπουρο – τσικουδιά» και στους διήμερους αποσταγματοποιούς.

Οι αποσταγματοποιοί διερωτώνται επίσης, ερωτώντας παράλληλα όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να διασωθεί το όνομα «τσίπουρο – τσικουδιά», με «τι φόρο και με τι πρώτη ύλη θα αποστάξουν οι παραγωγοί τον προσεχή Οκτώβριο αν δεν δοθεί μια συνολική λύση για το σύνολο των προβλημάτων μας και όχι μόνο θεωρίες από αυτούς που κόπτονται για το καλό μας;».

Όπως επισημαίνεται μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση «η Ομοσπονδία προσπαθεί να μπορούν όλοι οι αμπελοκαλλιεργητές να μπορούν να παράγουν και να έχουν αυτό το έξτρα εισόδημα, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στα αμπέλια τους και να μην υπάρξει εγκατάλειψη του Ελληνικού Αμπελώνα».

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν οι φωνές που επιμένουν στη διατήρηση του ονόματος «τσικουδιά – τσίπουρο» θεωρώντας πιθανόν δευτερεύον το γεγονός ότι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις από το 2019, όπως αναφέρουν σε όλους τους τόνους οι αποσταγματοποιοί.

Με αφορμή το όλο θέμα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, υποστηρίζει μεταξύ άλλων «Η τσικουδιά είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό «προϊόν».

Είναι κομμάτι της παράδοσης και της κουλτούρας του τόπου μας.

Της μακραίωνης ιστορίας μας που ξεκινάει από τα Μινωικά χρόνια, αναγνωρίζεται την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Η τσικουδιά είναι στο DNA των Κρητικών. Η δε διαδικασία της απόσταξης, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Γι’ αυτό και η ονομασία δεν μπορεί να καταργηθεί».