Έρχονται αυξήσεις από 22-25% στους επόμενους λογισμούς του νερού, καθώς η Οικονομική Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση τους. Οι αυξήσεις εγκρίθηκαν με τις ψήφους της δημοτικής Αρχής, που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπισθούν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.
Την ίδια ώρα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η δημοτική Αρχή βρίσκει την εύκολη λύση να ξεφορτώνει χρέη στους δημότες αντί να αναζητά τρόπους να τους ανακουφίσει ως όφειλε. Παράλληλα τόνισαν ότι η δημοτική Αρχή θα έπρεπε να συναισθανθεί τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία που γονατίζει οικονομικά μπροστά στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται και να στηριχθεί από τον Δήμο.
Όπως είναι γνωστό, οι βασικές αλλαγές που ψηφίστηκαν είναι ο καθορισμός παγίου ύδρευσης και αποχέτευσης 7 ευρώ τον μήνα, ο καθορισμός της υπηρεσίας αποχέτευσης από 50% σε 60% επί της αξίας του καταναλώμενου νερού, όπως επίσης και ο περιορισμός των κατηγοριών τιμολόγησης του νερού από 10 σε 7.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ μίλησε για τη μη ανάκτηση του οικονομικού κόστους το 2020 με αποτέλεσμα να υπάρξει ζημιογόνο αποτέλεσμα που απεικονίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης.
Σε αυτά, όπως είπε, προστίθεται η μείωση των πωλήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και το δυσβάσταχτο και άδικο βάρος των τοκοχρεολυσίων των δανείων που έχουν βεβαιωθεί στο ελληνικό Δημόσιο. Ο ίδιος αναφερόμενους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τόνισε ότι για το 2020 η ΔΕΥΑΗ χρεώθηκε το ποσό των 270.000 ευρώ. Ο λογαριασμός του 2021 απωγειώθηκε στο ποσό των 610.000 ευρώ.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι εντελώς προβληματική κατάσταση η έλλειψη οποιασδήποτε κρατικής ή δημοτικής χρηματοδότησης, καθώς οι ΔΕΥΑ δεν επιχορηγούνται από το κράτος, ενώ απαγορεύεται η αύξηση του κεφαλαίου τους εκ μέρους του Δήμου στον οποίο υπάγονται.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την εισήγηση που ψηφίστηκε θα εφαρμόζεται η κλιμακωτή χρέωση του τιμολογίου που σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη είναι η πιο κατάλληλη για να ελεγχθεί και να μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση νερου.
Συγκεκριμένα είπε «η κλιμακωτή χρέωση καθώς και η αυξημένη χρέωση για τις καταναλώσεις πέραν ενός συγκεκριμένου αποδεκτού ορίου, αποτελεί ένα σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο αποτροπής της σπατάλης και ταυτόχρονα εξασφάλισης πόρων για χρηματοδότηση βιώσιμων πολιτικών για το νερό και για την προστασία των οικοσυστημάτων (επαναχρησιμοποίηση νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας για άρδευση καλλιεργειών κ.λπ.).