Περισσότερα κρούσματα, πολλά λουκέτα και αντιδράσεις

218

Τα λουκέτα στα σχολεία συνεχίζονται, το ίδιο και οι αντιδράσεις. Οι καταλήψεις καλά κρατούν στις σχολικές μονάδες του Ηρακλείου, την ώρα που η ΟΛΜΕ υπενθυμίζει πως οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμία υποχρέωση να κάνουν τηλεκπαίδευση από το σπίτι τους.

Την ίδια στιγμή, πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε, επιτέλους, τα παιδιά τους θα κάνουν μάθημα, είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

«Δύο χρόνια πανδημίας είναι ήδη πολλά, ο γιος μου πότε θα πάει σχολείο;», αναρωτήθηκε χθες γονιός μαθητή Γυμνασίου στην «Π». Κάποιοι γονείς επιρρίπτουν ευθύνη σε εκπαιδευτικούς ότι εκείνοι είναι πίσω από τις καταλήψεις. Ο λόγος είναι ότι, όπως λένε στην «Π», δε γίνονται γενικές συνελεύσεις μαθητών, όπου υποτίθεται πως πρέπει να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για κινητοποιήσεις, ενώ πριν ακόμα ξημερώσει καλά- καλά έρχεται μήνυμα στο κινητό τους ότι το σχολείο είναι κλειστό. «Στις 6 το πρωί, πώς ξέρει ο καθηγητής ότι έχουμε κατάληψη;» αναρωτήθηκε ένας γονέας χθες.

Υπάρχουν, φυσικά, και γονείς που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και άλλοι που λένε ότι τα σχολεία αδειάζουν για να γεμίσουν οι καφετέριες…

Το θέμα της τηλεκπαίδευσης είναι μία πληγή από μόνο του. Πέρα από την προστασία προσωπικών δεδομένων που αμφισβητείται και επίσημα πια, τίθεται το εξής ζήτημα: όταν το σχολείο είναι κλειστό, ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να κάνει μάθημα από το σπίτι του;

Να έχει, δηλαδή, ίντερνετ και υπολογιστή; Η ΟΛΜΕ λέει ξεκάθαρα «όχι», ωστόσο, κάποιοι καθηγητές κάνουν μάθημα. Γονείς λένε στην «Π» πως δε θέλουν να θίξουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όμως, αν γίνεται τηλεκπαίδευση τότε μπορεί να αποφεύγονται οι καταλήψεις. Δε θα μπορεί δηλαδή, κανείς, μαθητής ή καθηγητής, να… λουφάρει, έτσι σε πολλές περιπτώσεις κινητοποιήσεις δε θα γίνονται.

Σημειώνεται ότι χθες τέλεσαν υπό κατάληψη δεκάδες σχολεία στο Ηράκλειο. Μεταξύ άλλων, έβαλαν λουκέτο τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 10ο, 11ο Λύκεια Ηρακλείου, τα Λύκεια Ασημίου, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Δέκα, Κρουσώνα, Γουβών, Αρχανών, Επισκοπής. Δε λειτούργησαν τα 2, 3ο, 5ο και 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 9ο και 13ο Γυμνάσια Ηρακλείου, τα Γυμνάσια Γαζίου, Αρκαλοχωρίου, Τεφελίου, Προφήτη Ηλία, Κρουσώνα, Βαγιονιάς και Γουβών.

Υπάρχουν σχολεία που σήμερα αναμένεται να λήξουν την κατάληψη. Ενδεικτικά, το 3ο Λύκειο Ηρακλείου έστειλε μήνυμα στους γονείς ότι μετά από συνεδρίαση του συλλόγου των καθηγητών, των γονέων και του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών, οι μαθητές αποφάσισαν να λήξουν την κατάληψη. Ενημερώνει πως το σχολείο σήμερα θα λειτουργήσει κανονικά δια ζώσης.

Η θέση της ΟΛΜΕ

Η ομοσπονδία των καθηγητών, σε χθεσινή της ανακοίνωση, σημειώνει τα εξής

«Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ των Προέδρων στις 25/9/2021 έχει κηρυχθεί απεργία αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει:

«1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Συνεπώς ανεξάρτητα από την κηρυχθείσα απεργία-αποχή είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει