ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: “Ποδαρικό” στα μεγάλα έργα με την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

155

Ήδη από το Νοέμβριο, η Περιφέρεια Κρήτης και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχαν επισημαίνει τη σπουδαιότητα ετοιμότητας των δήμων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Από τότε μάλιστα είχε γίνει γνωστό το γεγονός ότι περίπου το μισό νέο ΕΣΠΑ αφορά σε Δήμους της Κρήτης, ενώ εξασφαλίζει πάνω από 564 εκατομμύρια ευρώ.

Σ’ αυτή τη λογική, ο περιφερειάρχης Κρήτης από τα Χανιά, παρουσιάζοντας την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Χανιών, τόνισε πως η «δεκαετία που διανύουμε θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας και κοινωνικής συνοχής για την Κρήτη».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης συμμετείχε στην τελετή υπογραφής που έγινε στα Χανιά για την αποκατάσταση και ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης με 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση και την χαρά του που το νέο έτος ξεκινά με σημαντικά έργα για τα Χανιά και την Κρήτη, ενώ τόνισε πως θα ακολουθήσει σειρά έργων και υποδομών με την χρηματοδότηση και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

«Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές οι οποίες έρχονται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών για τους δήμους, θα μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε, να υλοποιούμε τον προγραμματισμό που έχουμε και να διεκδικούμε σημαντικούς πόρους για έργα», τόνισε.

«Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και χαιρόμαστε που ξεκινά αυτή η περίοδος από το 2022 και για τα επόμενα χρόνια με πολλά έργα, όπως τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που για τα Χανιά θα ξεπεράσουν τα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και άλλα έργα που αφορούν τις αναπλάσεις της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.

Από το παλιό λιμάνι, τα Νεώρια, τις μελέτες που κάνουμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης και μια σειρά έργων ανάδειξης και ανάπλασης, που θα δώσουν μια νέα εικόνα για τους πολίτες και τους επισκέπτες, στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Κρήτης είχε συνάντηση στο Δημαρχείο Χανίων με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη καθώς και θεσμικούς παράγοντες.

Έτσι θα είναι μετά την ολοκλήρωση του έργου  η ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά
Έτσι θα είναι μετά την ολοκλήρωση του έργου η ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά

Αναφέρεται ότι η σύμβαση υπογράφτηκε παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, θεσμικών εκπροσώπων, καταστηματαρχών της αγοράς και πολιτών.

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, το έργο δεν μπορούσε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και έτσι η Περιφέρεια Κρήτης ανταποκρινόμενη στο αίτημα τόσο του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη όσο και του πρώην δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα χρηματοδότησε αρχικά το έργο με 5 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια με όλες τις διορθώσεις που έγιναν, το έργο χρηματοδοτήθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στον περιφερειακό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Θέλω να συγχαρώ όλες τις δημοτικές αρχές, όλους τους βουλευτές μας και όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γιατί χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινούν οι εργασίες με την υπογραφή της σύμβασης του έργου», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και τόνισε:

«Ένας οραματισμός για την δημοτική αγορά των Χανίων γίνεται πράξη μέσα από αυτή τη συνεργασία και χαίρομαι ιδιαίτερα που ως Περιφέρεια Κρήτης σταθήκαμε κοντά για να μπορούμε να βρούμε τους πόρους να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο. Γιατί δεν είναι ένα έργο μόνο για τα Χανιά είναι ένα έργο για την Κρήτη. Ένα εμβληματικό έργο που το έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία όλα τα επόμενα χρόνια».

Τονίζεται ότι η Δημοτική Αγορά των Χανίων είναι το πιο σημαντικό από τα δημόσια έργα που έγιναν κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας. Το κτήριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1911-1913, σε νεοκλασικό ύφος, με σταυροειδή κάτοψη και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και τα τελευταία χρόνια, στην τουριστική ζωή της πόλης των Χανίων. Το 1980 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει