Οι Έλληνες κριτικοί ψήφισαν τις καλύτερες ταινίες

ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΙΛΜ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΚΚ

131

Ολοκληρώθηκε η ετήσια ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και αναδείχθηκαν οι καλύτερες ταινίες για το 2021.

Νικητής στις ελληνικές ταινίες είναι ο Τζώρτζης Γρηγοράκης, με την ταινία του «Digger», ενώ στα ξένα φιλμ είχαμε το σπάνιο φαινόμενο της ισοψηφίας στην πρώτη θέση, την οποία και μοιράζονται «Ο πατέρας» του Φλοριάν Ζελέρ και η θριαμβεύτρια των περσινών Όσκαρ «Χώρα των νομάδων» της Κλόε Ζάο.

Σημαντικό είναι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία της ΠΕΚΚ που έφτασε στο 84%! Υπενθυμίζουμε ότι την αφορμή για την ψηφοφορία προσφέρει η ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος 2021», η οποία θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Θα είναι, όπως πάντα, εμπλουτισμένη με κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και με εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2021, τα οποία (στο μέτρο του δυνατού, λόγω των συνθηκών) παρακολούθησαν τα μέλη μας.

Δεν θα λείψει αναδρομή στις δράσεις της ΠΕΚΚ, παρουσίαση όσων βιβλίων για την Έβδομη Τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και καθιερωμένες στήλες, όπως το «box office» για τα εισιτήρια εν Ελλάδι και το «Εις μνήμην», μια ανασκόπηση των απωλειών που σημάδεψαν το χώρο.

Ακολουθεί η λίστα με τις 10 καλύτερες ξένες και τις 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες του έτους, πάντα με βάση το ποιες προβλήθηκαν στο εμπορικό κύκλωμα.

 

Οι 10 καλύτερες ξένες ταινίες

1Ο πατέρας. Σκηνοθεσία Φλοριάν Ζελέρ

– H χώρα των νομάδων. Σκηνοθεσία: Κλόε Ζάο

3 Η εξουσία του σκύλου. Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον

– Dune. Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ

5Παράλληλες μητέρες. Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ

6Η γαλλική αποστολή. Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον

7Άσπρο πάτο. Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ

–  Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό. Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε

– Δεν υπάρχει κακό. Σκηνοθεσία: Μοχάμαντι Ρασούλοφ

– Bacurau. Σκηνοθεσία: Ζουλιάνο Ντορνέγιες και Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου

Οι 3 καλύτερες ελληνικές ταινίες

1Digger. Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης

2Daniel ‘16. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

3Μήλα. Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει