Μετά τη χιονόπτωση υποχωρεί ο “Διομήδης”

315

Υποχωρεί από σήμερα σταδιακά για την Κρήτη η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Διομήδης» αφήνοντας ωστόσο πίσω της «τυπικά» προβλήματα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.  Ειδικότερα για τα βόρεια τμήματα της Κρήτης που επλήγησαν περισσότερο τα τελευταία εικοσιτεράωρα, προβλέπεται βελτίωση του καιρού με σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο η θερμοκρασία θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού χαμηλή, ενώ δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.

Σταδιακά πάντως και ειδικότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού. Στο μεταξύ χθες πάντως, ήδη από το πρωί οι θερμοκρασίες στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές βρίσκονταν κοντά στο 0, ενώ δεν επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι χιονοπτώσεις θα ήταν έντονες. Χιονοπτώσεις βέβαια υπήρξαν και μάλιστα έντονες, τόσο στο Οροπέδιο Λασιθίου, όσο όμως και στον Ομαλό όπου και χιόνιζε από χθες το πρωί.

Σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές επίσης, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ ειδικότερα στη δυτική Κρήτη παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.  Υψηλά ήταν και τα βροχομετρικά στοιχεία που καταγράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε πολλές περιοχές της Κρήτης οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και τα 100 χιλιοστά. Την ίδια στιγμή, οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες κάνουν πολύ δυσκολότερη την οδήγηση, με την Πολιτική Προστασία και τους δημάρχους να συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Κατά τα λοιπά, μικρότερης έκτασης προβλήματα δημιουργήθηκαν σε διάφορα σημεία στην Κρήτη. Ειδικότερα στο Οροπέδιο Λασιθίου υπήρξαν κάποια προβλήματα με διακοπές ρεύματος.  Δυσκολίες λόγω της εμφάνισης παγετού παρουσιάστη- καν και στα Ανώγεια, χωρίς ιδιαίτερα όμως προβλήματα. Στη Σητεία επιπρόσθετα κατέρρευσε ένα παλιό πετρόκτιστο κτίσμα, λόγω του μεγάλου όγκου βροχής.

Μεγάλες ζημιές καταγράφτηκαν στη γεωργία και στην κτηνοτροφία στα Σφακιά με τα μηχανήματα της Περιφέρειας, αλλά και του Δήμου να εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αρκετά σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ άνοιξαν κάποια μόνο νηπιαγωγεία.

κακοκαιρια ηρακλειοΣε γενικές γραμμές πάντως, το συγκεκριμένο καιρικό σύστημα, ολοκληρώνει το πέρασμα του χωρίς μεγάλες καταστροφές ή δυσεπίλυτα προβλήματα. Ασφαλώς και προκάλεσε αρκετά ζητήματα, ειδικότερα στη δυτική Κρήτη, ωστόσο όχι σε τέτοιο βαθμό όπως σε προηγούμενες χρονιές που παρατηρούνταν εκτεταμένες ζημιές.

Για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης μάλιστα, η κακοκαιρία χαρακτηρίστηκε «τυπική» αφού οι ανάγκες παρεμβάσεων ήταν περιορισμένες και χωρίς να υπάρχει κάποιος ορατός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Τόσο η Περιφέρεια πάντως, όσο όμως και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας στους κατά τόπους δήμους παραμένουν σε εγρήγορση κι επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει, έστω και κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της κακοκαιρίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει