Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος νοσεί!

145

Χθες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. «Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει έναν μικρό αριθμό ασθενών είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη, όπου έχει γίνει η λήψη είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα όπως για παράδειγμα τις δύο με τρεις πρώτες μέρες της νόσου.

Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας και σε επίπεδο δημόσιας υγείας είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και με αυτόν τον τρόπο να επιβραδυνθεί η διασπορά.

Σε αυτόν τον ρόλο λοιπόν τα αντιγονικά τεσ είτε ως rapid είτε ως self παίζουν καθοριστικό ρόλο γιατί ανιχνεύουν τον ιό στη μολυσματική του μορφή και σε επίπεδο που είναι πιθανό να γίνει η μετάδοση. Μη ξεχνάμε ότι είναι πιθανό τη μία μέρα μπορεί να είμαστε αρνητικοί

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε να κάνουμε τα self test, τα αντιγονικά τεστ, πριν πάμε σε μια κοινωνική συνεύρεση και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα όταν επισκεπτόμαστε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακόψουμε τη διάχυση της επιδημίας στο πιο ηλικιωμένο και πιο ευάλωτο ηλικιακό γκρουπ του πληθυσμού μας», τόνισε.

Όπως είπε ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε μικρή αύξηση της τάξης του 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 20%. Παράλληλα είπε ότι βλέπουμε και μια επιτάχυνση των εξιτηρίων, ενδεικτικό της Όμικρον, της τάξης του 30% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3.

Αύξηση στην Κρήτη

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε γνωστό ότι πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα κοροναϊού, δηλαδή το 2,5% του πληθυσμού, ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση θετικότητας στο 9%. Παράλληλα, τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία στα 39 έτη, κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον στις ηλικίες 35 έως 44 ετών.

Επίσης, σημείωσε ότι παρατηρείται διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον εκτός των μεγάλων πόλεων, ενώ ανέφερε ότι η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Αττική, ωστόσο στην Κρήτη,  παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Το ίδιο και σε Ξάνθη, Φωκίδα, Έβρο Καστοριά και Φθιώτιδα.

Παράλληλα,  τόνισε η καθηγήτρια πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε νέα έρευνα για τη μετάλλαξη Όμικρον, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η ηπιότερη νόσος. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη.

Μάλιστα εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες και αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στα νοσοκομεία την τελευταία βδομάδα έχει μολυνθεί με Δέλτα. «Υπάρχει η Δέλτα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα παιδιά και στο άνοιγμα των σχολείων είπε ότι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την προηγούμενη Κυριακή ως την Τρίτη ελέγχθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και ο δείκτης θετικότητας σε αυτά παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 1,4%.

Όπως είπε, με το συχνό testing τα παιδιά θα διαγνωστούν αμέσως και είναι πολύ πιθανό να διαγνώσουμε όλο και περισσότερους ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς ασθενείς ανάμεσα στους γονείς τους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε αν και υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών είναι μικρή και δεν αφορά βαριά περιστατικά.

Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για τη γρίπη είπε ότι υπάρχουν ήδη θετικά κρούσματα γρίπης στη χώρα και συνέστησε να γίνει έστω και τώρα ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Η ίδια μίλησε για τρία παιδιά που νοσηλεύονται με γρίπη τύπου Β και εξήγησε ότι «δεν θα θέλαμε την συννοσηρότητα της γρίπης με τον κοροναϊό γι’ αυτό καλό είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να το πράξουν».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει