ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ: Ακόμη πρόβλημα με τα self test

200

Στήνονται στις ουρές κάτω από τη βροχή, διαφορετικά πηγαίνουν στα φαρμακεία και ας πληρώσουν 10 ευρώ, τουλάχιστον. Από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και τα σχολεία άνοιξαν και πάλι, καταγράφονται διαρκώς κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, όλη η τάξη, πλέον (και αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση), πρέπει να ελέγχεται μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Ο κ. Σκουντάκης
Ο κ. Σκουντάκης

Την ίδια στιγμή, όπως είναι γνωστό, δεν πρόλαβαν όλοι οι γονείς και εκπαιδευτικοί να προμηθευτούν self test, με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, αναφέρει στην «Π» πως στα φαρμακεία υπάρχουν self test προς πώληση. Όμως, αν η πλατφόρμα δεν ανοίξει, δεν μπορούν να διατεθούν δωρεάν. Το κόστος κυμαίνεται από 3 ως 5 ευρώ το τεστ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως υπήρχαν γονείς που δανείστηκαν self test από φίλους τους προκειμένου να κάνουν το τεστ και να το δηλώσουν εγκαίρως στην πλατφόρμα και το παιδί τους να κάνει μάθημα από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι γονείς δεν πήραν τεστ από τα σχολεία, αφού φαινόταν ότι είχαν.

Όπως είναι γνωστό, σε τεστ υποβάλλονται πλέον όλοι, για τη βδομάδα που τελειώνει σήμερα πρέπει να γίνουν συνολικά τρία τεστ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης
Ο κ. Κουτσαυτάκης

Συνεπώς, όσοι δεν έχουν προμηθευτεί δωρεάν, πρέπει να πληρώσουν το αντίστοιχο αντίτιμο, το οποίο είναι μικρό, όμως, αυξάνεται σημαντικά όταν πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια.

Παράλληλα, μαθητές και εκπαιδευτικοί στήνονται στις ουρές για να υποβληθούν σε rapid test σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αν έχει εμφανιστεί κρούσμα στο τμήμα τους.

«Ο χρόνος αναμονής στην ουρά στην πλατεία Ελευθερίας είναι πάνω από μία ώρα και η κακοκαιρία δε βοηθάει», λέει ο κ. Κουτσαυτάκης.

Συνεπώς, πολλοί προτιμούν να πάνε σε ένα φαρμακείο ή ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και να πληρώσουν το τεστ, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ.

Σημειώνεται πως πολλοί μαθητές, κυρίως πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Νέες επικαιροποιημένες οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τις ενδοοικογενειακές επαφές,  τους συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους, την αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 και των στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες:

Α. Σχολικές επαφές

  1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
  2. Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ
  • Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:
  • Παρέχεται 1 ST, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων ST. Συνολικά διενεργούνται 3 ST σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:
  • Παρέχονται 2 RT και 1 ST, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων ST των μαθητών και RT των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:

Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: RT και τις ημέρες 2,3 και 4: ST

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: RT και την ημέρα 3: ST

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

  • Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
  • Υποβάλλονται σε τεστ

Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 ST, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων ST. Συνολικά διενεργούνται 3 ST σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: υποβάλλονται σε RT ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των 6 μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

  • Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
  • Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε ST οι μαθητές/τριες και RT ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Για την ασφαλή επιστροφή συνιστάται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει