Ετοιμάζεται το 2ο Σχολείο Αστροφυσικής

205

Το 2ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης διοργανώνει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης. Θα λάβει χώρα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο 2022.

Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές, οι οποίοι φοιτούν στην A’ ή Β’ Λυκείου σε όλη την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στα πιο σημαντικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και στις βασικές αρχές της φυσικής, οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

Μέσα από μια σειρά οχτώ διαλέξεων, οι οποίες θα γίνουν διαδικτυακά, μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής θα καλύψουν συνοπτικά τη βασική θεματολογία της σύγχρονης αστροφυσικής, βασιζόμενοι στις γνώσεις φυσικής λυκείου που έχουν ήδη οι μαθητές.

Το σχολείο αυτό δεν αποσκοπεί απλά στο να καλύψει μέρος από το κενό που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση της νέας γενιάς από τη διακοπή της διδασκαλίας του μαθήματος αστρονομίας στο Λύκειο.

Στόχος του είναι να προσφέρει ένα κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της ίδιας της ζωής.

Πρόγραμμα Διαλέξεων

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 – Το φως ώς εργαλείο για την κατανόηση του Σύμπαντος

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 -Γιατί τα αστέρια λάμπουν

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 – Ο Ήλιος: το αστέρι της ημέρας και ο διαστημικός καιρός

Σάββατο 2 Απριλίου 2022 – Μεσοαστρική ύλη και η γέννηση νέων άστρων

Σάββατο 9 Απριλίου 2022 – Εξέλιξη των άστρων: Κόκκινοι Γίγαντες και Λευκοί Νάνοι

Σάββατο 16 Απριλίου 2022 – Γαλαξίες και μεγάλες δομές στο Σύμπαν

Σάββατο 7 Μαΐου 2022 – Το βίαιο Σύμπαν: μελανές οπές, εκρήξεις, κοσμικές ακτίνες

Σάββατο 14 Μαΐου 2022 – Κοσμολογία και εξέλιξη του Σύμπαντος

Οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν όλες τις διαλέξεις θα λάβουν επίσημη βεβαίωση συμμετοχής.

Επιπλέον, όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν σε γραπτή διαδικτυακή εξέταση το Σάββατο 21 Μαΐου πάνω στην ύλη, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

Οι πέντε πρώτοι επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν τιμητικό δίπλωμα καθώς και βιβλία αστροφυσικής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Επιπλέον, οι τρεις πρώτοι επιτυχόντες θα έχουν την ευκαιρία, εάν το επιθυμούν, να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για δύο βραδιές το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στον Ψηλορείτη και να συμμετάσχουν σε παρατηρήσεις μαζί με τους αστρονόμους του Ινστιτούτου Αστροφυσικής.

Η καταληκτική προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής, οι οποίες γίνονται διαδικτυακά εδώ, είναι η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Όσοι μαθητές επιλεγούν θα ενημερωθούν στις 8 Μαρτίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει κανείς με το ΙΑ-ΙΤΕ μέσω e-mail στη διεύθυνση astroschool@ia.forth.gr.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει