Εκτός φυλακής οι «6» για την άγρια επίθεση στο Οροπέδιο

Παραμένει προφυλακισμένος ο 7ος / Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση

424

Εκτός φυλακής βρίσκονται  από τα τέλη Νοεμβρίου οι έξι από τους επτά νεαρούς, οι οποίοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι ως εμπλεκόμενοι στην άγρια επίθεση σε βάρος Πακιστανών εργατών στο Οροπέδιο Λασιθίου, στην οποία έχει αποδοθεί ρατσιστικό κίνητρο.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την προφυλάκιση τους, οι έξι αποφυλακίστηκαν με τον όρο της εμφάνισης στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή. Ο 7ος είχε διαφορετική ποινική μεταχείριση λόγω του ποινικού παρελθόντος και της εμπλοκής του σε εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση.

Το περιστατικό της επίθεσης είχε  προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση λόγω της βιαιότητας που ασκήθηκε κατά των μεταναστών, με βάση πάντα τα όσα περιέγραφαν στις καταθέσεις τους οι ίδιοι οι παθόντες.

Οι αρχικές διώξεις σε βάρος των «7» αφορούσαν μεταξύ άλλων τις εξής κατηγορίες: ληστεία  κατά συναυτουργία και κατά συρροή, η οποία τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπων-παθόντων, των οποίων η επιλογή έγινε λόγω των χαρακτηριστικών της εθνικής καταγωγής τους, παράνομη οπλοφορία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, άσκοποι πυροβολισμοί.

Στην πορεία βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθώς σε βάρος τους ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη.

Η άγρια επίθεση είχε σημειωθεί παραμονές Δεκαπενταύγουστου, στον Άγιο Γεώργιο Οροπεδίου. Αποκαλύφθηκε 24ωρα αργότερα και υπό το βάρος της δημοσιότητας και της βαρύτητας των όσων καταγγέλλονταν, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου αλλά και των δικαστικών Αρχών Λασιθίου ώστε να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να πάρει η υπόθεση τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Οι νεαροί, κυρίως κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές,  γλεντούσαν σε καφενείο της περιοχής. Έπιναν και κάποιοι έριχναν μπαλωθιές. Η εισβολή στα σπίτια των μεταναστών ακολούθησε.

Ήταν τέτοιος ο τρόμος των αλλοδαπών  που, όπως αναφέρεται,  άρχισαν να πηδούν σαν τα ποντίκια από παράθυρα και μπαλκόνια, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια τους. Ένας μάλιστα εξ αυτών  αναγκάστηκε να πηδήξει από τον πρώτο όροφο και τραυματίστηκε στο πόδι. Οι εισβολείς προκάλεσαν φθορές, ενώ φέρονται να τους  χτυπούσαν με μένος 7-8 λεπτά συνεχόμενα.

Με βέργες αλλά και κλοτσιές, ακόμα και στο κεφάλι. Σε κάποιους έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι και τους υποχρέωσαν να γονατίσουν στο πάτωμα, απειλώντας ότι θα τους σκοτώσουν. Σε άλλους έσπασαν  δόντια και  χέρια. Αυτά τουλάχιστον περιγράφονται στις καταθέσεις των ίδιων των παθόντων.

Υπεράσπιση «Ήταν παρεξήγηση… Καμία σχέση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά»

Πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων υποστηρίζουν με σθένος ότι η πραγματικότητα δεν είναι όπως έχει παρουσιαστεί  και ότι ουδεμία σχέση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά  έχουν τα όσα συνέβησαν. Μιλούν για μία προστριβή λόγω παρεξήγησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνήγοροι υπεράσπισης Αλεξάνδρα Σπανάκη και Γιώργος Κοκοσάλης, σχολίασαν με αφορμή και την αποφυλάκιση των έξι: «Θα ήταν ιδανικό το δίκαιο να ταυτίζεται με το ηθικό. Στην προκειμένη περίπτωση δόθηκαν διαστάσεις δυσανάλογες των περιστάσεων σε μία προστριβή λόγω παρεξήγησης, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, χωρίς συνέπειες για κανέναν. Δυστυχώς υπό το πρίσμα περιστατικού ρατσιστικού δήθεν χαρακτήρα που στην συγκεκριμένη περίπτωση ουδόλως υπήρχε… Η ανάκριση ολοκληρώθηκε και προφανώς αναδείχθηκαν οι πραγματικές συνθήκες οπότε και ήρθη η προσωρινή κράτηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συνάδελφος τους, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος δήλωσε: «Η υπόθεση αυτή διογκώθηκε αρχικά διότι κακώς και εσφαλμένα προσδόθηκαν ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε αυτήν, ενώ ήταν μία απλή συμπλοκή μεταξύ μιας παρέας ημεδαπών και αλλοδαπών λόγω επιπόλαιης και από τις δύο πλευρές παρεξήγησης.

Στην πορεία της ανάκρισης διεφάνη η πραγματική διάσταση της υπόθεσης και αποφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει