Ο Ευγένιος και τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας

Η αφιέρωση του Βαρθολομαίου και όσα συζήτησαν κατ’ ιδίαν

6,033

Σαν μικρό παιδί που τού χάρισες το ομορφότερο δώρο… Τέτοια  ήταν η χαρά του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ευγενίου Β’, κατά την παρουσία του στο Φανάρι για το τελετουργικό  του μικρού και μεγάλου μηνύματος ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

«Άξιος! Άξιος!» φώναξαν μέσα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και τα μάτια του έλαμψαν από χαρά και συγκίνηση. Έσκυψε το κεφάλι και εναπόθεσε το χέρι στη θέση της καρδιάς, χειρονομίες βαθύτατης ευγνωμοσύνης.

Ένας-ένας Ιεράρχες έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν και να τον συγχαρούν με πρώτους τον Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και τον Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο. Και έδειχναν πραγματικά εγκάρδιοι και ειλικρινείς οι εναγκαλισμοί με όλους, ακόμα και με τους Μητροπολίτες εκείνους που επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να ψηφίσουν τον έτερο βασικό διεκδικητή της θέσης του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης, τον Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιο.

Και αυτό το κλίμα επιβεβαιώνει εν πολλοίς και τα όσα γράφαμε χθες στην «Π», ότι το οριακό αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας δεν συνδέεται τόσο με τα ίδια τα πρόσωπα των δύο διεκδικητών αλλά με επιλογές και αποφάσεις που αφορούν την επόμενη ημέρα στον Πατριαρχικό Θρόνο και έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση δύο ισχυρών τάσεων.

Η υποδοχή στο Φανάρι ήταν θερμή στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Στην φωτό ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος ασπάζεται τον Άγιο Κρήτης, υπό το βλέμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη
Η υποδοχή στο Φανάρι ήταν θερμή στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Στην φωτό ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος ασπάζεται τον Άγιο Κρήτης, υπό το βλέμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Επί εποχής Βαρθολομαίου είναι η πρώτη φορά που μία εκλογή επιτυγχάνεται με ισχυρή μειοψηφία (7-5 ήταν το τελικό αποτέλεσμα)  καθώς είθισται οι αποφάσεις να είναι  ομόφωνες ή έστω η συντριπτική  πλειοψηφία να ευθυγραμμίζεται με την προτίμηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος βέβαια δεν ψηφίζει αλλά η επιθυμία του γίνεται σεβαστή και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Είναι ένα αποτέλεσμα που αναμφίβολα αξιολογείται και ζυγίζεται από τον Πατριάρχη, ο οποίος- όπως λένε οι ίδιες πηγές-φέρεται να έχει πάρει βαριά την «διαρροή» Ιεράρχη της απολύτου επιρροής και εμπιστοσύνης του. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι τον είχε στηρίξει ακόμα και σε μείζονα ζητήματα όσο κανέναν άλλον.

Χθες, πάντως, άπαντες στο Φανάρι υποδέχθηκαν με θέρμη τον Ευγένιο, δείχνοντας ότι και τον αγαπούν και τον σέβονται.

Ο Άγιος Κρήτης-μία προσφώνηση την οποία πλέον θα πρέπει να συνηθίσει-είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!» ανέφερε ο Παναγιότατος την πρώτη στιγμή της συνάντησης τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης έσκυψε να φιλήσει ευλαβικά το χέρι του, με τον Πατριάρχη να του λέει «Άξιος» και «να μας ζήσεις».

Ο κ. Βαρθολομαίος εστίασε με έμφαση στη διαφύλαξη της ενότητας και σε αυτή τη γραμμή προέτρεψε να κινηθεί και ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ως χαρακτήρας αλλά και ως ιδιοσυγκρασία είναι Ιεράρχης που επιζητά την συμπόρευση και την συναίνεση.

Άλλωστε όσοι εδώ και χρόνια είναι κοντά στον Σεβασμιότατο Ευγένιο, ξέρουν το μότο της ζωής του: «Αγαπάμε, προχωράμε, συγχωράμε».

Λάβδανο, καλτσούνια και το σύγγραμμα του 1970

Εγκάρδια συνομιλία με τον κ. κ. Βαρθολομαίο είχε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης
Εγκάρδια συνομιλία με τον κ. κ. Βαρθολομαίο είχε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ταξίδεψε στο Φανάρι συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Κνωσού, κ. Πρόδρομο Ξενάκη (υπήρξε μάλιστα η πρώτη χειροτονία του Ευγενίου όταν ήταν και ο ίδιος Επίσκοπος Κνωσού), τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Μεθόδιο Βερνιδάκη, τον γραμματέα της Αρχιεπισκοπής, πατέρα  Κωνσταντίνο Πετρογιάννη και το πνευματικό του τέκνο, πατέρα Σταμάτιο Μηλαθιανάκη.

Τα δώρα του Ευγενίου προς τον  Πατριάρχη ήταν λάβδανο από το Ρέθυμνο για το Άγιο Μύρο της Μεγάλης Πέμπτης, ένα εγκόλπιο και παραδοσιακά καλτσούνια.

Επεφύλασσε όμως και μία μικρή έκπληξη στον Παναγιώτατο, ένα σύγγραμμα του 1970, το οποίο είχε γράψει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν ήταν αρχιμανδρίτης. Το είχε βρει ο Ευγένιος σε παλαιοπωλείο και ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να το υπογράψει και να του κάνει μία αφιέρωση.  Και ο Πατριάρχης το έπραξε με χαρά και συγκίνηση. «Μετά βαθείας αγάπης και τιμής…».

Η επόμενη ημέρα στην Εκκλησία της Κρήτης

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης τοποθετείται χρονικά στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς πρέπει πρώτα να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση της εκλογής και να απευθύνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη λεγόμενη διαβεβαίωση.

Όπως έχουμε γράψει, η Εκκλησία της Κρήτης εισέρχεται σε νέα εποχή και ο Ευγένιος, ως ηγέτης της τοπικής Εκκλησίας, καλείται να αφήσει τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα. Να διαγράψει τη δική του πορεία και ιστορία,  να αποτελέσει εγγυητή ενότητας, με ισχυρό πνεύμα Συνοδικότητας, συναπόφασης και συναίνεσης, σε μία δύσκολη επόμενη ημέρα. Δύσκολη από πολλές απόψεις και πλευρές.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης απαιτείται να εξελίσσεται επικοινωνιακά, να είναι σύγχρονος ώστε να πιάσει τον παλμό των νέων ανθρώπων, παράλληλα όμως οφείλει να κινείται στο πνεύμα των Πατέρων και στο δόγμα της Εκκλησίας. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει επίσης και  η επιλογή των άμεσων και στενών συνεργατών του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η αφιέρωση του Παναγιότατου στο βιβλίο που είχε συγγράψει ο ίδιος το 1970 ως αρχιμανδρίτης και το οποίο βρήκε σε παλαιοπωλείο ο Ευγένιος
Η αφιέρωση του Παναγιότατου στο βιβλίο που είχε συγγράψει ο ίδιος το 1970 ως αρχιμανδρίτης και το οποίο βρήκε σε παλαιοπωλείο ο Ευγένιος

Μετά την ενθρόνιση του θα ανοίξει και επίσημα η διαδικασία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Εκτιμάται ότι σε 15-20 ημέρες από την ενθρόνιση, πιθανότατα να έχουμε την συνεδρίαση της Συνόδου για το τριπρόσωπο. Ως μεγάλο φαβορί φέρεται ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης των Μητροπολιτών.

Είναι ήδη Επίσκοπος, είναι αρχιγραμματέας της Συνόδου, καταρτισμένος, με πνευματικότητα, σεμνός και με αγάπη για τον συνάνθρωπο.  Ως προς τη θέση του Βοηθού Επισκόπου, όποτε τεθεί το θέμα αυτό, ως πιο πιθανή υποψηφιότητα φέρεται αυτή του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθόδιου Βερνιδάκη, με τον οποία άλλωστε ο Άγιος Κρήτης έχει συνυπηρετήσει και γνωρίζει από πρώτο χέρι την αξιοσύνη του, το ήθος και την σοβαρότητά του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει