κακοκαιρία - χιόνια

Μπορεί στο βόρειο τμήμα της Κρήτης, η κακοκαιρία «Διομήδης» να μην έχει δείξει ακόμα τα… δόντια της, ωστόσο στα νοτιότερα του νησιού και ειδικά στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η επέλαση της κακοκαιρίας έχει ήδη φέρει πολλά προβλήματα.

Οι περισσότερες ιρλανδικές διαβάσεις του νότου παραμένουν κλειστές, λόγω του μεγάλου όγκου βροχοπτώσεων, στους ορεινούς όγκους επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις και κρύο, ενώ πολλοί οικισμοί αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα. Περιπτώσεις καθιζήσεων δρόμων, μικρών καταστροφών σε σπίτια και δημόσια κτίρια παλιάς κατασκευής, αλλά και υπερχειλίσεις, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται από τις κατά τόπους υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε οικισμούς της «Ρίζας», οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και τα 110 χιλιοστά σε διάστημα λίγων μόνο ωρών, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία θα συνεχίσει και σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά της την πτώση της θερμοκρασίας, της κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, αλλά και τις έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και σε υψόμετρο από 300 μέτρα και πάνω, οι οποίες στα ορεινότερα τμήματα θα είναι εντονότερες. Ήδη μάλιστα στις κορυφές των βουνών έχει πέσει φρέσκο χιόνι, ενώ από σήμερα το απόγευμα αναμένεται κορύφωση και ένταση των φαινομένων.

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους δήμους, αλλά και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται σε επιφυλακή, έχοντας θέσει σε ετοιμότητα όλα τα διαθέσιμα μέσα. Την ίδια στιγμή, σχετικές ανακοινώσεις έχει εκδώσει και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, προειδοποιώντας για τα ακραία φαινόμενα.

Στο μεταξύ, με δεδομένες τις επικείμενες έντονες χιονοπτώσεις, έχουν ενημερωθεί κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που διατηρούν κοπάδια και σμήνη στα ορεινά και ημιορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα και να προφυλάξουν τις περιουσίες και τα ζώα τους.

Ο Δήμος Φαιστού μάλιστα έχει εκδώσει σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση, ενώ από χθες κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι βρίσκονται σε μια διαδικασία ετοιμότητας για την πιθανή αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας.

«Με δεδομένη την έντονη κτηνοτροφική και μελισσοκομική δραστηριότητα στους ορεινούς όγκους του Δήμου Φαιστού, παρακαλούνται μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι, όπως μεριμνήσουν για την κατάλληλη φροντίδα κοπαδιών και σμηνών τους, αλλά και για την προστασία τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου όπου και προστίθεται:  «Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με όλα τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει. Παρακαλούνται οι πολίτες κι επισκέπτες του Δήμου να μην μετακινούνται εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη κατά τις ώρες εκδήλωσης των ακραίων φαινομένων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων κατά τόπους αρχών».