ΕΚΛΟΓΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ: Από ψηφοφορία-θρίλερ ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Η κάλπη κατέδειξε την κρίση που υποβόσκει στους κόλπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου

2,038

Μέχρι και την τελευταία ψήφο η διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης μέσα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, είχε χαρακτηριστικά θρίλερ. Η 12η και τελευταία ψήφος των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν εκείνη που έκρινε το τελικό αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας σε νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, ο οποίος έλαβε 7 ψήφους έναντι των 5 που συγκέντρωσε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ήταν το μεγάλο φαβορί, διατηρούσε προβάδισμα σε όλες τις προβλέψεις των τελευταίων μηνών, κάπως πιο συγκρατημένα, η αλήθεια,  τις τελευταίες εβδομάδες. Είχαν αρχίσει να διαφαίνονται σύννεφα στον ορίζοντα, κάτι που αποτυπώθηκε στο τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας.

Ένα αποτέλεσμα με διαφορετική ανάγνωση για την Εκκλησία της Κρήτης και διαφορετική για το Φανάρι.

Επί εποχής Βαρθολομαίου, σχεδόν 31 χρόνια, δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο, με τόση ισχυρή μειοψηφία, λένε εκκλησιαστικές πηγές, σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Αυτό το 7-5 είναι μάλλον πρωτόγνωρο αποτέλεσμα καθώς είθισται οι αποφάσεις να είναι  ομόφωνες ή να ευθυγραμμίζονται με συντριπτική πλειοψηφία με την προτίμηση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος βέβαια δεν ψηφίζει αλλά η επιθυμία του γίνεται σεβαστή και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Ιερείς ξεσπούν σε λυγμούς και πέφτουν στην αγκαλιά του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης
Ιερείς ξεσπούν σε λυγμούς και πέφτουν στην αγκαλιά
του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Το γεγονός ότι πέντε Μητροπολίτες -και όχι δύο ή τρεις όπως ίσως θα ήταν αναμενόμενο- τάχθηκαν ουσιαστικά απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη με το βλέμμα στα μελλούμενα του Οικουμενικού Θρόνου είναι κάτι που ίσως δρομολογήσει εξελίξεις στο Φανάρι.

Μέσα σε αυτούς τους πέντε φέρεται, κατά την φημολογία, να εντάσσονται και Μητροπολίτες που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν απόλυτα αφοσιωμένοι στον Πατριάρχη. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν αυτές οι φήμες, τότε θα μιλάμε για τεράστια έκπληξη στο πρόσωπο Ιεράρχη που φέρεται να πήγε κόντρα στον Οικουμενικό Πατριάρχη αν και βρισκόταν πολύ κοντά του. Και αυτό είναι ένα πλήγμα για τον Παναγιότατο, παρά το τεράστιο ανάστημα του.

Όλα δείχνουν ότι η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αποτέλεσε αφορμή για να αναδειχθεί η κρίση που υποβόσκει στους κόλπους του Φαναρίου αναφορικά με την επόμενη ημέρα, τις επιλογές προσώπων, τη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει αυτές και τη διαμόρφωση δύο ισχυρών τάσεων.

Περισσότερο  σε αυτά τα ζητήματα αποδίδουν εκκλησιαστικοί κύκλοι το σχεδόν οριακό  μοίρασμα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου παρά στα πρόσωπα των ίδιων των υποψήφιων διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Σημειώνεται ότι μόλις για μία ψήφο δεν υπήρξε ισοψηφία οπότε και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθούσε κλήρωση.

Η διαδικασία ανακοίνωσης μίας-μίας των ψήφων μέσα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου μεταδιδόταν διαδικτυακά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πραγματικά είχε έντονο σασπένς δεδομένου ότι στην προτελευταία ψήφο, στην 11η, το αποτέλεσμα είχε διαμορφωθεί με έξι ψήφους υπέρ του Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγένιου και με πέντε ψήφους υπέρ του Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιου.

Πιο συγκεκριμένα, την 1η ψήφο έλαβε ο Σεβασμιότατος Κισάμου, οι επόμενες τέσσερις ήταν του Μητροπολίτη Ευγένιου, η 6η και η 7η υπέρ του Αμφιλόχιου, η 8η του Ευγένιου, η 9η και η 10η του Αμφιλόχιου και η 11η του Ευγένιου. Το αποτέλεσμα έκρινε η 12η ψήφος οπότε και ακούστηκε το όνομα του Ευγένιου.

Ο Σεβασμιότατος Ευγένιος δέχεται καταιγισμό συγχαρητηρίων τηλεφωνημάτων... Η συγκίνηση και η χαρά του δεν περιγράφονται
Ο Σεβασμιότατος Ευγένιος δέχεται καταιγισμό συγχαρητηρίων τηλεφωνημάτων… Η συγκίνηση και η χαρά του δεν περιγράφονται

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος και μία ισχυρή Σύνοδος

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι μόλις 53 ετών και είναι εκείνος που καλείται να οδηγήσει την Εκκλησία της Κρήτης στη νέα εποχή, με ισχυρό πνεύμα Συνοδικότητας. Είναι ένας Ιεράρχης που μπορεί να αποτελέσει άρρηκτο συνδετικό κρίκο των νεότερων Μητροπολιτών με την παλιά «φουρνιά», μπορεί να αποτελέσει εγγυητή ενότητας και να εξασφαλίσει συναινέσεις με γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό και εκτίμηση. Λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας  απεχθάνεται τις συγκρούσεις, συζητά, ακούει, σέβεται και συμπορεύεται με σοβαρότητα και ιεροπρέπεια.

Είναι αγαπητός σε κλήρο και λαό  και χθες έπεσε πολύ κλάμα στην ιστορική Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου,  την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και αγάπη για 12 ολόκληρα χρόνια.

Μέγιστη ικανοποίηση σε λαό και κλήρο προκάλεσε η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου
Μέγιστη ικανοποίηση σε λαό και κλήρο προκάλεσε
η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου

Στο άγγελμα της εκλογής του δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του από συγκίνηση, χαρά και ευγνωμοσύνη. Σε λυγμούς ξέσπασαν ιερείς και πιστοί που τον ζουν από κοντά και αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του έναν Ιεράρχη φωτεινό, πνευματικό, συμπονετικό, με ήθος και μεγαλείο ψυχής. Άξιος αναφώνησαν, με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα.

«Με βαθιά συγκίνηση  άκουσα μόλις πριν από λίγο το άγγελμα της εκλογής μου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, με την ευμενή πρόκριση του Παναγιοτάτου Πατρός και Πατριάρχη μας, του μεγάλου Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Υποβάλλω τη βαθύτατη αφοσίωση μου στο πρόσωπο του και στη Μητέρα μας, Αγία του Χριστού μεγάλη Εκκλησία, στην οποία η Εκκλησία της Κρήτης έχει το προνόμιο να έχει την Κανονική της αναφορά.

Δοξάζω το Θεό για ό,τι έχει γίνει στη ζωή μου μέχρι αυτή την στιγμή… Μια ζωή που του αφιέρωσα με όλη τη δύναμη της ψυχής και που Εκείνος την οδηγεί όπου θέλει, όποτε θέλει και όπως κρίνει. Σήμερα Εκείνος θέλησε μεταξύ των αξίων  ισαδέλφων μου Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης να διακονήσω την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας της Κρήτης και του όμορφου λαού μας.

Ευχαριστώ όσους ευεργέτησαν τη ζωή μου, με πρώτο τον μακαριστό γέροντα μου, Μητροπολίτη Πέτρας, Νεκτάριο, αλλά και τον δικό του γέροντα το όνομα του οποίου μου εμπιστεύτηκε, τον μεγάλο πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης, Ευγένιο» δήλωσε, με αρκετές παύσεις από την συγκίνηση, ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους άλλους δύο Μητροπολίτες του Τριπρόσωπου. «Χαιρετίζω και τους αδερφούς που ήταν στο Τριπρόσωπο, τον Αδερφό μου Άγιο Κισάμου, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου πριν από λίγα λεπτά για να εκφράσει με την ευγένεια της ψυχής του τα συγχαρητήρια στον αδερφό του που εξελέγη αλλά και τον Αδερφό,  Άγιο Πέτρας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει