ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Μελέτη-ανάσα για οδικές αρτηρίες εκτός των τειχών

1,814
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να συμβασιοποιηθεί η ανάθεση μιας μεγάλης μελέτης που αφορά στην ανάπλαση και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε έντεκα μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης. Πρόκειται για οδεύσεις που βρίσκονται στην εκτός των τειχών πόλη οι οποίες μπαίνουν στο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής καθώς η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα καθιστά την καθημερινότητα των πολιτών βασανιστικά οδυνηρή αφού τα προβλήματα προσβασιμότητας και αστικού εξοπλισμού είναι βαρύτατα.

Μέσα από τη μελέτη αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψουν μεγάλες παρεμβάσεις ανάπλασης που μπορεί να φτάσουν και τα 6 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα οι οδοί που έχουν επιλεγεί να αναπλαστούν είναι η Ελευθέρνης, η Ισαύρων, η Μάχης Κρήτης, η Πυράνθου, η Λεβήνου, η Αναγεννήσεως-Κατσούλη-Καποδιστρίου, η Ατλαντίδος,  η Γερωνυμάκη (από Λ. Εθνικής Αντιστάσεως έως Λ. Δημοκρατίας) Οδυσσέως (Πόρος), η Κλεάνθη-Σκεπετζή και  Παπαναστασίου (από ΒΟΑΚ έως Κνωσσού)

Στους δρόμους αυτούς είτε δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, είτε είναι περιορισμένο το πλάτος του, είτε είναι μεγάλο το ύψος, είτε υπάρχουν εμπόδια που καθιστούν αδύνατη τη διέλευση πεζών.  Πρόκειται για δρόμους που βρίσκονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης και κάποιες από αυτές  επελέγησαν με κριτήριο την ύπαρξη δομών που φιλοξενούν καθημερινά ευάλωτους χρήστες (π.χ. σχολεία κ.λπ.).

Οι δρόμοι αυτοί σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη, επελέγησαν με σκοπό να συνδέουν υφιστάμενες οδούς που είτε σήμερα έχουν ικανοποιητικά πεζοδρόμια, είτε  προβλέπονται διαμορφώσεις και αναπλάσεις ώστε με την υλοποίηση του έργου να δημιουργείται  ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για τους πεζούς. Με την μελέτη αυτή, προβλέπεται όπου απαιτείται η διαπλάτυνση ή ο περιορισμός του ύψους των πεζοδρομίων, η  δημιουργία ραμπών, οδεύσεις τυφλών, διαβάσεις πεζών, αστικός εξοπλισμός, φυτεύσεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο αντιδήμαρχος, προσπαθούμε να μετατρέψουμε μια εχθρική πόλη για την προσβασιμότητα σε ένα αξιοπρεπή τόπο για τη διαβίωση των εμποδιζόμενων ατόμων. Μετά τις παρεμβάσεις μας στην παλιά πόλη με τις πεζοδρομήσεις τις αναπλάσεις και τις ράμπες που ανακατασκευάστηκαν επεκτείνουμε το σχεδιασμό μας εκτός των τειχών σε έντεκα  βασικούς δρόμους τους οποίους θέλουμε να μελετήσουμε ώστε να αναπλαστούν με έμφαση την προσβασιμότητά στη λογική της δημιουργίας ενός δικτύου προσβάσιμων διαδρομών,που έχει ανάγκη το Ηράκλειο.

Δυστυχώς χάσαμε πολύ χρόνο στη διαδικασία της ανάδειξης του αναδόχου διότι ήταν σύνθετη και απαιτητική η διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουμε από το νομοθετικό πλαίσιο  αλλά το ευχάριστο είναι ότι πλέον έχει ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε στην υπογραφή.

Ο στόχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων είναι  να δρομολογήσει την ανάθεση  των σχετικών μελετών ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και στην εκτός των τειχών περιοχή της πόλης, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της αντίστοιχης προσπάθειας εντός των τειχών, όπου συνεχίζονται οι αναπλάσεις οδών αλλά και η δημιουργία δικτύου διαδρομών με ράμπες και άλλες παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει