Ανάδοχος σ’ έναν χρόνο για το σημαντικό έργο

ΝΕΑΠΟΛΗ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

1,390

Τρέχει στον αέρα η προκήρυξη του ανοιχτού, διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή του τρίτου τμήματος του ΒΟΑΚ, «Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος», ένα έργο μήκους 14 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 186 εκατ. ευρώ, στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μετά από ένα χρόνο θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα έχει αρχίσει να εκτελείται το έργο το οποίο περίμενε εδώ και δεκαετίες το Λασίθι, για να «ανασάνει» κυκλοφοριακά και να αποκτήσει ένα οδικό δίκτυο αντάξιο των σύγχρονων απαιτήσεων, αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.

Τι προβλέπει το έργο

Το έργο που αναμένεται να αναβαθμίσει λειτουργικά και να εκσυγχρονίσει ένα πολύ σημαντικό οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ εκτός των άλλων θα δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης, που είναι και το κρίσιμο ζητούμενο για να μπει επιτέλους τέλος στη μαύρη λίστα των τροχαίων δυστυχημάτων που προκαλούνται από το προβληματικό οδικό εθνικό δίκτυο.

Με το έργο που θα εκτελεστεί πρόκειται να διαπλατυνθεί το υφιστάμενο δίκτυο συνολικού μήκους 14,00 χλμ., και να  μετατραπεί  του σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Ειδικότερα, το έργο θα προβλέπει τη διαμόρφωση δύο λωρίδων κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, ανά κατεύθυνση, διαχωρισµένο κατάστρωμα και το συνολικό πλάτος του δρόμου θα είναι 22,50 μέτρα.

Στο αντικείµενο του προς κατασκευή έργου περιλαµβάνεται η εκτέλεση των κάθε είδους χωµατουργικών εργασιών (µε τα σχετικά έργα δανειοθαλάµων και αποθεσιοθαλάµων), τεχνικών έργων (γεφυρών, έργων µερικής ή ολικής κάλυψης λωρίδων (Cut & Cover), άνω και κάτω διαβάσεων, οχετών, τοίχων, κρασπεδορείθρων, πλακοστρώσεων, κ.λπ.),

έργων ευστάθειας πρανών και βελτίωσης συµπεριφοράς των έργων έναντι υποχωρήσεων (εξυγιάνσεις, τυχόν απαιτούµενα αντίβαρα, κ.λπ.), οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήµανσης (κατακόρυφης και οριζόντιας), ασφάλισης, περίφραξης των οδικών έργων, αποχέτευσης – αποστράγγισης, ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων (οδοφωτισµού, σηµατοδότησης κ.λπ.), εγκατάστασης πρασίνου, συντήρησης πρασίνου, µετατόπισης – αποκατάστασης δικτύων ΟΚΩ.

Περιορισμό της απαλλοτρίωσης του ΒΟΑΚ ζητά ο Άγιος Νικόλαος για να σωθεί ο πέτρινος μύλος

Την παρέμβαση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ζητά ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός προκειμένου να περιοριστεί το εύρος των απαλλοτριώσεων του ΒΟΑΚ προκειμένου να μην καταστραφεί ένας πέτρινος μύλος  που «σφαγιάζεται» λόγω του έργου.

Με σχετική επιστολή του προς τον Οργανισμό, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου ζητά να σωθεί ο πέτρινος μύλος που έχει συνδεθεί με τη ζωή των κατοίκων και της ευρύτερης κοινωνίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου που ζητά να διατηρηθεί.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην  επιστολή του «με την ανάρτηση της απαλλοτρίωσης για τον ΒΟΑΚ “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος” διαπιστώνεται σε αρκετές περιπτώσεις η διαπλάτυνση της Ζώνης Απαλλοτρίωσης λόγω της διαπλάτυνσης της διατομής ή της βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών. Προφανώς απαραίτητα για τη διαμόρφωση σύγχρονου αυτοκινητόδρομου κλειστής διατομής. Διαπιστώνουμε, επίσης, ότι στην περιοχή του οικισμού Νικηθιανού και κατάντι (νότια) του υφιστάμενου δρόμου δημιουργείται πρόσθετη μικρού εύρους απαλλοτρίωση, στην οποία συμπεριλα-

μβάνεται και ένα νεότερο μνημείο-μύλος. Θεωρούμε ότι η επέκταση της απαλλοτρίωσης στην περιοχή αυτή μπορεί να αποφευχθεί και να παραμείνει στα όρια της παλιάς απαλλοτρίωσης, για την προστασία του μνημείου, αλλά και τον περιορισμό των αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.

Σας επισυνάπτουμε απόσπασμα από το φύλλο της απαλλοτρίωσης, αλλά και από καθαρότερο απόσπασμα Google, όπου έχουν επισημανθεί οι περιοχές που ζητείται η ανάκληση απαλλοτρίωσης (σημεία 1240, 1241, 1255, 1262, 1268, 1276, 1281)».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει