Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων

328

Στις εργασίες της εναρκτήριας Ενημερωτικής Ημερίδας με θέμα «κοινωνία χωρίς απορρίμματα, συμμετέχουμε, ανακυκλώνουμε, επαναχρησιμοποιούμε», η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου,  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου,συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης ο οποίος παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφέρειας στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα στην ημερίδα παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός των δράσεων Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου, καθώς και το Επικοινωνιακό Σχέδιο, βάσει των αλλαγών που επιφέρει η νέα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ) βρίσκεται υπό επικαιροποίηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Σημείωσε ότι βάσει του έως σήμερα ισχύοντος ΠΕΣΔΑΚ η Περιφέρεια Κρήτης έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση έργων διαχείρισης αποβλήτων της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης δράσεων διαλογής στην πηγή της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ προς ενδιαφερόμενους φορείς υλοποίησης από το ΠΕΠ.

Ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης σήμερα υλοποιεί την ανάπτυξη δύο ψηφιακών πλατφορμών παρακολούθησης της ροής διαχείρισης των αποβλήτων, μία πλατφόρμα με αρχική πιλοτική εφαρμογή για τα βιοαπόβλητα στον Δήμο Ηρακλείου και σε εφαρμογή σε επιπλέον ενδιαφερόμενους δήμους στο προσεχές μέλλον, ενώ η δεύτερη πλατφόρμα αφορά σε όλα τα Πράσινα Σημεία διαχείρισης που θα κατασκευαστούν συνολικά για την Κρήτη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει