Νέα μικρή αύξηση στις καταθέσεις τον Οκτώβριο

183

Συνεχίστηκε τον Οκτώβριο η «δειλή» τάση αποταμίευσης των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Έτσι επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνουν τις επενδύσεις και τις δαπάνες, ξοδεύοντας τις αποταμιεύσεις που μάζεψαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη αύξηση τον Οκτώβριο, η οποία έφτασε μόλις τα 11 εκατ. ευρώ. Έτσι συνολικά οι αποταμιεύεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων «αγγίζουν» τα 173,7 δισ. ευρώ, χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση από τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, μάλιστα, ο ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 11,5% από 13,3% τον προηγούμενο μήνα, οπότε και οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα είχαν επίσης σημειώσει μικρή αύξηση κατά 443 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 173,7 δισ. ευρώ και αφορούν σε 41 δισ. ευρώ από τις επιχειρήσεις και 133 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά.

Η μικρή αύξηση των καταθέσεων του Σεπτεμβρίου προέρχεται από τα νοικοκυριά που «έσβησαν» τη μείωση που κατέγραψαν οι αποταμιεύσεις των επιχειρήσεις κατά 454 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 36,1% από 33,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τα νοικοκυριά από την άλλη πιστά στην στάση αποταμίευσης που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και σε μικρότερο βαθμό, με τις καταθέσεις τους να αυξάνονται κατά 465 εκατ. ευρώ έναντι 501 εκατ. ευρώ που αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 8,8% από 9,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ανοδικά κινήθηκαν τον Οκτώβριο οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 419 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 234 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -11,0% από -16,7% τον προηγούμενο μήνα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει