Βιομηχανία: Ράλι τιμών στις πρώτες ύλες εισαγωγής

Με … το τουφέκι ψάχνουν οι βιομηχανίες να εισαγάγουν συγκεκριμένες πρώτες ύλες, στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις.

Για ένα πρωτοφανές ράλι τιμών σε μία σειρά προϊόντων κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς που μιλούν στην «Π» για τα νέα δεδομένα, στα οποία καλούνται να προσαρμοστούν.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αντωνακάκης
Ο κ. Αντωνακάκης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αντωνακάκης, αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα σημειώνονται ανατιμήσεις ειδικά σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, όπου παρατηρείται «ένα τρελό ράλι τιμών που δεν έχει μέχρι σήμερα σταματημό», λέει χαρακτηριστικά.

Πέρα από την άνοδο τιμών στα βιομηχανικά προϊόντα, όπως αναφέρει, έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα σε όλα τα αγαθά, κάτι που διαπιστώνουν όλα τα νοικοκυριά πια.

Ανατιμήσεις υπάρχουν σε σίδερα, χάλυβα, ύλες που είναι κατά 100% εξαρτημένες από την κινέζικη αγορά και οι αυξήσεις τους φτάνουν το 70% με 80%. Παράλληλα, έχουμε αυξήσεις στα μεταφορικά, τα ναύλα, κάτι που δυσχεραίνει την όλη κατάσταση.

«Χρειάζεται ψυχραιμία, πρέπει να έχουμε μία καλή ψυχολογία γιατί, πέρα από τα παραπάνω, δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με τον κοροναϊό», σημειώνει.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ο κ. Αντωνανάκης αναφέρει πως μεγάλοι εισαγωγείς στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου βρίσκονται οι αποθήκες, δε στοκάρουν, όπως γινόταν σε άλλες περιόδους.

Τη στιγμή που η ζήτηση έχει πέσει, υπάρχει ένας φόβος και μία τρομοκρατία στην αγορά, και δεν είναι διαθέσιμες οι αναμενόμενες ποσότητες.

Ένας εισαγωγέας παρακολουθεί ένα χρηματιστήριο, μία καθημερινή αύξηση τιμών και αναλόγως προχωρά στις παραγγελίες. Οπότε, η καθημερινότητα είναι καθοριστικός παράγοντας, όλα κυλούν μέρα με τη μέρα.

Υπάρχουν ελλείψεις σε χάλυβα, σε αναλώσιμα είδη, όμως, επειδή η χώρα μας ήταν θωρακισμένη λόγω πανδημίας δεν αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα.

Η ζήτηση, όμως, δεν είναι μεγάλη, έχει μπει ένα φρένο στις παραγγελίες. Ένας μεγάλος πελάτης που θα ήθελε να προχωρήσει σε ένα κατασκευαστικό έργο, για παράδειγμα, δεν το τολμά. Οι τιμές στις πρώτες ύλες είναι… στον Θεό, το ενεργειακό κόστος δυσβάστακτο και οι τζίροι δεν είναι οι αναμενόμενοι.

«Ψάχνουμε τη λαμαρίνα με το τουφέκι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνακάκης.

Ελπίζει πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων αν και η εμπειρία δείχνει πως όταν ένα προϊόν γνωρίζει αύξηση τιμών, δεν έρχεται μετά η μείωση.

Οι επαγγελματίες περιμένουν να παγιωθεί μία κατάσταση και μετά θα δουν πώς θα μεταφέρουν ή θα απορροφήσουν την άνοδο τιμών.

Ο κ. Αντωνακάκης αναφέρει πως στα πλαστικά είχαμε εκτίναξη τιμών.

Περιγράφει πως αποτελεί τεράστιο ζήτημα ο συνδυασμός των ελλείψεων, των ανατιμήσεων των προϊόντων και των ναύλων. Ακόμα και αν η τιμή ενός προϊόντος δεν έχει εκτιναχθεί στα ύψη, αν έρχεται από την Κίνα το κόστος μεταφοράς το κάνει δυσπρόσιτο.

Το ενεργειακό κόστος, ακόμα, είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την επιβίωση μιας επιχείρησης.

Ο κ. Σφυρής
Ο κ. Σφυρής

Ο γνωστός επιχειρηματίας, πρώην γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και πρώην πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μανώλης Σφυρής, αναφέρει πως στην αγορά δεν είναι εμφανείς οι ελλείψεις. Πρόβλημα συναντάται σε όσες παραγωγικές εταιρείες κάνουν εισαγωγή πρώτων υλών και έχουν μια δυσκολία στην τροφοδοσία τους.

Ελλείψεις παρατηρούνται στις πρώτες ύλες για την παραγωγή πλαστικών, όχι στα οικοδομικά υλικά και τα χημικά προϊόντα.

Οι ανατιμήσεις, βέβαια, είναι διαρκείς. Για παράδειγμα, έχουμε ράλι ανατιμήσεων σε σίδερα και σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων του οικοδομικού χώρου, η τιμή σε εξηλασμένη και διογκωμένη πολυστερίνη, υλικά για τις θερμοπροσόψεις και μονώσεις, αναπροσαρμόζεται κάθε βδομάδα.