Η πρώτη φάση της Απογραφής 2021, που αφορά στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή και επρόκειτο να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή, θα πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην επίδοση των φακέλων με τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» των κατοικιών υποχρέωσε την ΕΛΣΤΑΤ να πάρει την απόφαση να δοθεί παράταση στην πρώτη φάση της Απογραφής 2021.
Αυτό αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Θάνος Θανόπουλος, χωρίς ωστόσο ν’ αναφέρει ημερομηνία, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα. Είπε πως το ζήτημα που υπάρχει είναι ότι δεν έχουν οριστεί όλοι οι απογραφείς, ενώ και αρκετοί αποχώρησαν από την διαδικασία. «Νομίζω ότι στο τέλος η ευκολία της διαδικασίας της απογραφής θα αποζημιώσει όλους μας», σημείωσε ο κ. Θανόπουλος.
Ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία που καταγράφονται στην απογραφή δεν πρόκειται να δοθούν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, καθώς όπως είπε είναι παράνομο. «Θα ήταν ατιμωτικό για εμάς», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι οι επιπλέον ερωτήσεις αποσκοπούν στην καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας μας και ξεκαθάρισε ότι δεν ζητούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ υπογράμμισε πως «δεν καταγράφουμε ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι».
Παράλληλα, ανέφερε πως για να απογραφεί κάποιος δεν είναι απαραίτητο το ΑΜΚΑ, καθώς όποιος επιθυμεί μπορεί να μπει στην υπηρεσία και με το ΑΦΜ.
Η δεύτερη φάση, η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις στα σπίτια, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.
Πώς γίνεται η απογραφή 2021
Η απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr, με τους απογραφείς να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία.
Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Σημειώνεται πως τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.
Πώς ξεχωρίζουμε έναν απογραφέα
Πότε ανοίγουμε την πόρτα μας; Πώς ξεχωρίζουμε έναν απογραφέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής;
Οι απαντήσεις υπάρχουν στον ειδικό οδηγό της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή 2021. Σε ό,τι αφορά στα διακριτικά των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ ονομάζονται «Τομεάρχες» και φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το σπίτι τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσουν στις ερωτήσεις για την Απογραφή 2021, οι οποίες μπορούν να γίνουν στην είσοδο του σπιτιού.
Προβλέπεται πρόστιμο για όσους δεν επιθυμούν ν’ απογραφούν;
Υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν ν’ απογραφούν είτε γιατί φοβούνται ν’ ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους σε κάποιον που δεν γνωρίζουν, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Η απάντηση είναι πως η Απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική και πως προβλέπεται πρόστιμο, το οποίο όμως η ΕΛΣΤΑΤ για την ώρα δεν επιθυμεί να επιβάλει.
«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι», είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.