Θρίλερ με το πλοίο και τους 400 μετανάστες νοτίως της Κρήτης

Σε τεντωμένο σχοινί το μεταναστευτικό

248

Ως μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα με πλοίο το οποίο μεταφέρει περί του 400 μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, όπως δηλώνουν. Την ίδια ώρα η ιστοσελίδα Aegean Boat Report, παρουσιάζοντας φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντα μιλάει για επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης και μάλιστα τη μεγαλύτερη που έχει εκτελεστεί ποτέ από την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Το πλοίο με τους μετανάστες κατευθυνόταν προς Ιταλία, όμως ενώ έπλεε νότια της Ιεράπετρας φέρεται να υπέστη μηχανική βλάβη και σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, έμεινε ακυβέρνητο.

Από μετανάστες έγινε κλήση στο 112, υπήρξε άμεση κινητοποίηση αλλά και ανησυχία στις Ελληνικές Αρχές καθώς ο μεταφερόμενος αριθμός των επιβαινόντων είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι αρχικώς οι αρμόδιες Αρχές τήρησαν  σιγή ιχθύος ως προς την επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη, αποφεύγοντας να πουν κάτι συγκεκριμένο. Οι μοναδικές αναφορές έλεγαν απλώς «ότι δεν έχει εντοπιστεί το σκάφος».

Οι φωτογραφίες με τους στιβαγμένους μετανάστες και την στενή παρακολούθηση από σκάφος του Λιμενικού, δημοσιεύτηκαν στο  aegeanboatreport.comΌμως, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έστελναν οι ίδιοι οι μετανάστες, διέψευδαν δυστυχώς τις Ελληνικές Αρχές. Στο οπτικό υλικό που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Aegean Boat Report  απεικονίζεται σκάφος του λιμενικού να συνοδεύει το πλοίο με τους μετανάστες.

Τελικά, το υπουργείο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία έδινε κάποια στοιχεία ως προς την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι συνοδεία λιμενικών σκαφών το πλοίο με τους 400 μετανάστες πρόκειται να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο.

Έως και χθες το βράδυ  το περιγραφόμενο «ασφαλές σημείο» δεν είχε εντοπιστεί, με το πλοίο να έχει οδηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες,  κοντά στη Ρόδο (;). Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι εξεταζόταν να καταπλεύσει με το πρώτο φως της ημέρας στην Κω, καθώς στο νησί υπάρχει σχετική δομή. Όμως και πάλι δεν ήταν 100% σίγουρο, με κάποιες άλλες πληροφορίες να εντάσσουν ακόμα και την Κρήτη στα πιθανά σενάρια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει