Ο Γιώργος το αποφάσισε και το ΚΙΝΑΛ σε περίοδο εσωστρέφειας

520

Αλλάζει εντελώς τις ισορροπίες μέσα στο Κίνημα Αλλαγής η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.  Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, η παρουσία και μόνο ενός πρώην πρωθυπουργού και γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, προσδίδει νέα χαρακτηριστικά στην όλη διαδικασία κι ασφαλώς δημιουργεί νέα δεδομένα.

Μια πιθανή εκλογική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, σαφώς και δεν μπορεί να προδικάσει τη δυναμική που θα αποκτήσει το ΚΙΝΑΛ, αλλά ούτε και δεδομένων των συνθηκών να προδιαγράψει το αν το Κίνημα καταφέρει να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να διεμβολίσει τους δύο βασικούς πλέον πολιτικούς πόλους, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κριτική που έχει δεχθεί ήδη ο πρώην πρωθυπουργός, είναι πολύ σκληρή και πάρα πολύ αυστηρή σε όλα τα επίπεδα, όμως αυτό φαίνεται πως δεν τον αποτρέπει από το να δοκιμαστεί ξανά σε ένα πεδίο στο οποίο είχε δοκιμάσει την τύχη του και στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ανεξάρτητα από την πορεία που μπορεί να έχει μια πιθανή παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην αποχώρηση τουλάχιστον ορισμένων εκ των υποψήφιων προέδρων, οι οποίοι και δεν θα επιδιώξουν μια ευθεία σύγκρουση με έναν άνθρωπο που είχαν επιλέξει ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και είχαν στηρίξει ως πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ πάντως, η υποψηφιότητα Παπανδρέου, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων προέδρων απ’ όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες, είναι αναπόφευκτο πως θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κλίμα εσωστρέφειας και αντιπαλότητας, που θα διαρκέσει ως τον Δεκέμβριο. Το διάστημα όμως των δύο αυτών μηνών δεν είναι μικρό, είναι ωστόσο ικανό να ναρκοθετήσει μεγάλο τμήμα από μια προσπάθεια ανάκαμψης που διαφαινόταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας και την παραμονή τριών μόνο υποψήφιων για την ηγεσία του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι, επίσημα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του λίγο πριν από τις 8.30 χθες με τηλεοπτική δήλωση του. Ο υποψήφιος πλέον πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε σαφές πως «χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή, για τους πολίτες και τη χώρα» την οποία προφανώς και θεωρεί ότι μπορεί να φέρει ο ίδιος στην παράταξή του και την Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στην ανάγκη της παράταξης του να γίνει ξανά μεγάλη, αλλά και να συμπλεύσει με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και τον κόσμο, για τις οποίες και υποστήριξε πως μπορούν να επανακάμψουν συνολικά.

«Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά».

Σε σχέση με την απόφαση του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε:

«Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή.

Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων.

Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».

Ο νέος πλέον υποψήφιος πρόεδρος, κάλεσες όλους τους «δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουν αυτή τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε τη δήλωση του, διευκρινίζοντας πως έχει ενημερώσει για τη σχετική απόφαση του να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος, τόσο την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όσο και την αρμόδια επιτροπή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει