Την πόλη Leiria της Πορτογαλίας επισκέφτηκε το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου με δύο καθηγητές και τρεις μαθητές στην από 4 έως 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ” Creative talents crossing borders”.
Τα μέλη της αποστολής περιγράφουν τα εξής
«Την πρώτη ημέρα, 4/10, έγινε η άφιξη και εγκατάσταση στην πόλη υποδοχής και αργά το απόγευμα ένας μικρός περίπατος, για να τη γνωρίσουμε.
Τη δεύτερη ημέρα, 5/10, οι μαθητές μας φιλοξενήθηκαν από τις Πορτογαλικές οικογένειες, όπου και πέρασαν δώδεκα ώρες μαζί γνωρίζοντας την καθημερινότητά τους. Οι δε καθηγητές ξεναγήθηκαν στις γειτονικές πόλεις Nazare και Obidos.
Η τρίτη ημέρα, 6/10, ήταν αφιερωμένη στην πόλη διαμονής. Με μία εξαιρετική ξενάγηση γνωρίσαμε το κέντρο της, το περίφημο Κάστρο της. Στη συνέχεια, μας υποδέχτηκε στο Δημαρχείο η διευθύντρια Εκπαίδευσης της πόλης, που μας πρόσφερε αναμνηστικά βιβλία δικής τους έκδοσης. Και η ξενάγηση στην πανέμορφη Leiria έκλεισε με την επίσκεψη στο Μουσείο της πόλης.
Η τέταρτη ημέρα, 7/10, περιελάμβανε την επίσκεψη στο συνεργαζόμενο σχολείο « RAINHA SANTA ISABEL – CAREIRA», όπου οι μαθητές των συμμετεχουσών χωρών ήρθαν σε επαφή, γνωριμία, συναναστροφή και συνεργασία μεταξύ τους. Αντίστοιχα, οι καθηγητές, σε σύσκεψη-ενημέρωση, ανέλυσαν και αξιολόγησαν τις παραμέτρους του προγράμματος παρά τις όποιες δυσκολίες της πανδημίας. Στην επιστροφή για το ξενοδοχείο επισκεφτήκαμε τις πόλεις Petrogao, Vieira de Leiria και S. Pedro de Moel.
Η πέμπτη ημέρα, 8/10, περιελάμβανε επίσκεψη για όλους στο Μοναστήρι Batalha. Στη συνέχεια, κατεβήκαμε σε βάθος 50 μέτρων, στην όμορφη σπηλιά Grutas da Moeda, όλο σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Τελευταία μας επίσκεψη στην πόλη Fatima που είναι προσκυνηματικός τόπος για τους Πορτογάλους.
Η έκτη ημέρα, 9/10, ήταν ημέρα της παρουσίασης των εργασιών του προγράμματος για όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ελληνικό εκθεσιακό περίπτερο, καθώς, εκτός από το ενημερωτικό υλικό, υπήρχαν και αντιπροσωπευτικά εδώδιμα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Δεχτήκαμε τα συγχαρητήρια για την άψογη παρουσίαση και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων.
Η χώρα φιλοξενίας, η Πορτογαλία, είχε ετοιμάσει δέκα (10) διαφορετικές σούπες και αρκετά τοπικά γλυκά. Ενθουσιώδης και μαζική η συμμετοχή των γονέων του σχολείου. Εξαιρετικοί οικοδεσπότες οι Πορτογάλοι!
Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα εκπλήρωσε τους εκπαιδευτικούς του σκοπούς και βοήθησε στη διαπολιτισμική επικοινωνία και συνεργασία σε επίπεδο σχολικού περιβάλλοντος».