Από την υπογραφή της συμφωνίας στην Ουάσινγκτον
Από την υπογραφή της συμφωνίας στην Ουάσινγκτον

Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της άμυνας της και τη διεύρυνση των σχέσεων της με τις Ηνωμένες Πολιτείας, έκανε η Ελλάδα υπογράφοντας στην Ουάσιγκτον, Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία.

Τη συμφωνία από την πλευρά της Ελλάδας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ από την αμερικανική πλευρά, η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άντονι Μπλίνκεν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έβαλαν τις υπογραφές για 5ετή ανανέωση, ενώ τη συμφωνία συνοδεύει πολιτική δήλωση του Αντονι Μπλίνκεν, που ικανοποιεί απόλυτα με τις δεσμεύσεις της την Αθήνα.

«Πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να γίνουμε μια πιο ισχυρή δύναμη για ειρήνη και σταθερότητα. Σήμερα ενισχύουμε τη συνεργασία μας. Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος, ένας πυλώνας σταθερότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Σχετικά με την αμυντική συμφωνία, δήλωσε ότι υπογράφεται ένα συμπλήρωμα, «που θα επιτρέπει στη συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον και θα επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να ασκούνται και να δρουν από επιπρόσθετες περιοχές».

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του για τον Στρατηγικό Διάλογο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας έχει έναν συμβολικό, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις προκλήσεις στον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι και τα δύο κράτη είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και την εδαφική τους ακεραιότητα.

Ο κ. Δένδιας θύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει casus belli και ότι υπάρχουν καθημερινές προκλήσεις.  Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία που υπέγραψε με τη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα μας βοηθήσει στη βελτίωση της άμυνάς μας, αλλά και στη βελτίωση του ΝΑΤΟ», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Στο περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνονται σημαντικές δυνατότητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το protothema.gr, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στρατωνισμό σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας, στην Κρήτη.

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται έτι περισσότερο από τη Συμφωνία, καθώς θα αποτελέσει το βασικό φορέα υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν συστηματικά, προκειμένου να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού στην περιοχή και χρησιμοποιούν λιμενικές εγκαταστάσεις στην πόλη.

«Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της» τόνισε, άλλωστε, στο χθεσινό χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες, τοποθετημένους στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Στην ίδια κατεύθυνση, «η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα γεωστρατηγικά και πολιτικά.

Η Συμφωνία εξασφαλίζει παράλληλα και επιχειρησιακά την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.