Μετασεισμοί γίνονται, όμως, δεν είναι ισχυροί και αυτό προβληματίζει τους σεισμολόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο σεισμός των 6,3 ρίχτερ της περασμένης Τρίτης ήταν και ο κύριος.
Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει στην «Π» πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι. Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ακόμα και στον τρόπο με τον οποίο μετακινήθηκαν τα πετρώματα. «Η Κρήτη σκαρφάλωσε πάνω στην Αφρική, μετακινήθηκε προς τα νότια στα πετρώματα της Μεσογείου και της Αφρικής», περιγράφει.
Όπως εξηγεί, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλούς μετασεισμούς, ωστόσο, έχουν μικρά μεγέθη, κάτι που γεννά μία ανησυχία αφού κανείς δεν μπορεί να πει επίσημα ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Βέβαια, όσο οι ώρες περνάνε, τόσο απομακρυνόμαστε από το ενδεχόμενο να μην ήταν. Κρισιμότερο ήταν το πρώτο 24ωρο εξάλλου.
Πρόκειται για μία περιοχή με υποθαλάσσια μεγάλα ρήγματα που μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν.
«Όλη η ανατολική Κρήτη είναι σε διέγερση τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ο κ. Φασουλάς.
Εκτιμάται, αν και υπάρχουν διαφωνίες, πως ήταν σε βάθος 30 χιλιομέτρων.
Πριν λίγα χρόνια, είχαμε έναν σεισμό νότια της Γαύδου, με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά, μέγεθος, βάθος ενώ, επίσης, είδαμε την Κρήτη να σκαρφαλώνει πάνω από την Αφρική. Παρόμοια, ακόμα, ήταν η κίνηση των πετρωμάτων που σημειώθηκε.
Ο κ. Φασουλάς αναφέρει πως τέτοιοι σεισμοί είναι σχετικά σπάνιοι, στο Ηράκλειο αισθανθήκαμε την δόνηση πολλή ώρα, έχει να κάνει με την απόσταση που είσαι από το επίκεντρο, σε Σητεία, δηλαδή, και Ζάκρο, η διάρκεια δεν ήταν τόση.
Η επιτάχυνση ήταν ομαλή, όχι όπως του Αρκαλοχωρίου που είχε γίνει τόσο αισθητός, ήταν επιφανειακός και πιο κοντά στο Ηράκλειο. Την περασμένη Τρίτη, ο χορός των ρίχτερ προκάλεσε ναυτία σε πολλούς κατοίκους του νησιού. Σχετικά πρόσφατα είχαμε και τον ισχυρό σεισμό στην Άρβη, νότια της Ιεράπετρας, ήταν, όμως, σε μεγάλο βάθος και δεν τον αισθανθήκαμε τόσο έντονα.
«Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό»
Ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφέρει πως «το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ.. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς», εξήγησε ο κ. Χουλιάρας χθες το πρωί.
Στα θετικά που παρατήρησε ο κ. Χουλιάρας, είναι ότι ο σεισμός έγινε στην θάλασσα. «Αν είχε γίνει 6,3 στη στεριά, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε ο ίδιος σχετικά και με το σεισμό στην Κάρπαθο.
«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.
Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε έναν μετασεισμό μεγέθους 5,6 ρίχτερ από τον ίδιο εστιακό χώρο.
Όπως ανέφερε, μένει να επιβεβαιωθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι, φορείς και πολιτεία, τόσο στην Κρήτη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.