Η αποφασιστικότητά τους να μείνουν στον τόπο τους που χτυπήθηκε βαριά από το σεισμό, και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή, εάν έχουν πραγματικά κίνητρα που θα τους στηρίξουν στην προσπάθειά τους αυτή, καταγράφηκε χθες στη σύσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Μινώα και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης καταγράφηκαν και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις ανάμεσα στις οποίες είναι η δημιουργία εμπορικών και επιχειρηματικών κέντρων που θα μπορούσαν να στεγαστούν σε ενιαία κτήρια κατάλληλα διαμορφωμένα για να φιλοξενούν αυτές τις δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μινώα κ. Μ.Φραγκάκης πρόκειται να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα αναλάβει ακριβώς αυτό το σχεδιασμό που είναι κομβικός για την επόμενη μέρα του Αρκαλοχωρίου.
Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» δεν έκρυψε την ικανοποίηση του και για τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου που ήταν σημαντική, αλλά και για τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τις οποίες, όπως τονίζει, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηριχθούν. Παράλληλα σημειώνει ότι το κρίσιμο ζητούμενο της σύσκεψης ήταν να ακούσουμε τους σεισμόπληκτους και να μας πουν οι ίδιοι τι ακριβώς χρειάζονται για να μπορέσουν να ανασυγκροτήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα διότι αυτό που έχει σήμερα σημασία είναι η δική τους φωνή να ακουστεί.
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες του Αρκαλοχωρίου
Μια σειρά προτάσεων κατέθεσαν οι επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου ως αναγκαίες για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά που κατέστρεψε μέσα σε λίγα λεπτά ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα όπως είπαν είναι κομβικό ζήτημα οι ανακατασκευές των οικιών και των καταστημάτων να προχωρήσουν χωρίς την επιβολή ΦΠΑ.
Επίσης ζήτησαν να χρηματοδοτηθούν για την απώλεια εισοδήματος, αλλά και για τα μηχανήματα που καταστράφηκαν λόγω του σεισμού. Επίσης ζητούν να επιδοτηθούν τα άτομα που εργάζονται στις επιχειρήσεις τις οποίες διέλυσε ο σεισμός, αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν εκ των πραγμάτων να σηκώσουν στις πλάτες τους και αυτό το βάρος. Ένα αίτημα που έθεσαν είναι να απαλλαγούν από τις χρεώσεις της ΔΕΗ αφού με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αδυνατούν να αντέξουν μεγαλύτερα οικονομικά βάρη.
Ακόμη, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αρκετοί επιχειρηματίες υποστηρίξαν ότι είναι πιο επωφελές να επιδοτηθούν με τη διαδικασία του άτοκου δανείου και σε ότι αφορά στα σπίτια που πρέπει να αποκαταστήσουν και σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις τους.
Όπως εξήγησαν με τη διαδικασία του άτοκου δανείου έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα σημαντικό καθαρό ποσό και ένα 20% να τους χρεωθεί ως άτοκο δάνειο το οποίο θα έχει προοπτική εξόφλησης σε βάθος μιας πενταετίας. Με τη διαδικασία αυτή θα μπορούν να πάρουν σημαντικά ποσά για να αποκαταστήσουν τις ιδιοκτησίες τους και προοπτικά ένα μέρος των χρημάτων αυτών να το αποδώσουν ως άτοκο δάνειο.
Πολλοί επιχειρηματίες σημείωσαν ότι η νέα πολεοδομική εποχή της περιοχής, πρέπει να προχωρήσει μέσα σε ένα ολοκληρωμένο ρυμοτομικό σχέδιο το οποίο θα θεμελιωθεί βάσει μιας μικροζωνικής μελέτης, η οποία θα πρέπει να προηγηθεί για να ορίζει με σαφήνεια τους όρους και το πλαίσιο της ασφαλούς δόμησης που θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί.