“Λαβωμένα” και τα τείχη από τον μεγάλο σεισμό

Κλείσιμο τμήματος της παραλιακής ζητά η Λότζια

9,195

Διπλό αίτημα για την κήρυξη δύο περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε η Λότζια. Το πρώτο αφορά στο κέντρο της πόλης, καθώς στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου που είναι τα ενετικά τείχη, καταγράφεται σοβαρή επιβάρυνση σε πολλά τμήματα του, με αποτέλεσμα να εγείρονται μείζονα θέματα ασφάλειας, ενώ τίθενται ερωτηματικά και για το ενδεχόμενο προσωρινό κλείσιμο μιας λωρίδας της παραλιακής ζώνης ακριβώς κάτω από την συνοικία Λαβύρινθος στο ύψος της αποθήκης άλατος δίπλα στο ανατολικό Νεώριο.

Το δεύτερο αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου αφορά σε όλη τη γεωγραφική ενότητα του πρώην Δήμου Τεμένους, όπου η Λότζια ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς  υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια ενώ εξαιρετικά σοβαρό είναι και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το δρόμο Ηράκλειο Προφήτης Ηλίας που έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας μετά την έντονη κατάπτωση βράχων.

Σοβαρές ζημιές τμηματικά και σε όλη την έκταση των ενετικών τειχών προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου με βάση το επίσημο έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου προς την Περιφέρεια Κρήτης, με το οποίο ζητά να κηρυχθεί το κέντρο της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, «ο δυνατός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε όλη την έκταση και τμηματικά των Ενετικών Τειχών.

Η συνεχιζόμενη μετασεισμική ακολουθία έχει επιβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων και τον αποκλεισμό της πρόσβασης για την προστασία των πολιτών, γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης ετοιμορροπίας στην οποία  έχουν περιέλθει  και την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης τους. Προκύπτει άμεσος κίνδυνος βλάβης της περιουσίας και της ζωής των πολιτών αλλά και των πολιτιστικών υποδομών».

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό έγγραφο του Δήμου Ηρακλείου, στο ευθύγραμμο τείχος ανατολικής τάφρου μεταξύ προμαχώνων Αγίου Φραγκίσκου και Σαμπιονάρα και προμαχώνας Σαμπιονάρα, παρατηρείται επιδείνωση των παλαιότερων ρηγμάτων. (Όπως είναι γνωστό, το τμήμα αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προκειμένου να αποκατασταθεί λόγω ετοιμορροπίας).

Στον προμαχώνα και επιπρομαχώνα Μαρτιντέγκο όπου οι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εργοτέλη και ο τάφος Καζαντζάκη, εμφανίζονται βλάβες στη νεότερη επέμβαση του Δήμου Ηρακλείου και στον ανατολικό λοβό. Τα τείχη του Ηρακλείου έχουν πολλά μη αναστηλωμένα τμήματα από τα οποία υπάρχει κίνδυνος πτώσης λίθων σε περίπτωση νέας ισχυρής δόνησης. Θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι ασφαλής η χρήση όλης της τάφρου για την περίοδο της σεισμικής έξαρσης.

Δυτικά Νεώρια και Αποθήκη Νεωρίων (όπου έχει προγραμματιστεί εκπόνηση νέας μελέτης για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης)  Αποθήκη Άλατος δίπλα στο ανατολικό Νεώριο και κάτω από τη συνοικία Λαβύρινθος, υπάρχουν ρηγματώσεις και αποκολλήσεις τμημάτων τοιχοποιίας. Ήδη έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο σημείο ενώ διατυπώνεται το ερώτημα για το αν θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τουλάχιστον και μια λωρίδα της παραλιακής λεωφόρου.

Βροχή προβλημάτων σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του πρώην Δήμου Τεμένους

Επιβεβλημένη θεωρεί ο Δήμος Ηρακλείου την κήρυξη της δημοτικής ενότητας Τεμένους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς καταγράφεται ένας καταιγισμός προβλημάτων τα οποία προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός αλλά και η μετασεισμική ακολουθία. Συγκεκριμένα καταγράφονται ζημιές σε δημόσιες και δημοτικές υποδομές, σε σχολεία όλων των βαθμίδων, σε εκκλησίες, σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικά κτήρια.

Στον Προφήτη Ηλία, στον Αγιο Σύλλα, στο Τσαγκαράκι, στο Κυπαρίσσι, την Καρκαδιώτισσα και το Ρουκάνι, διαπιστώνονται καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε ιδιωτικά και σε δημοτικά κτήρια, τα οποία θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν. Ιδιαίτερα καταστροφικές είναι οι ζημιές που σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο από τις μεγάλες καταπτώσεις ογκόλιθων, ενώ υπάρχουν βράχια που κυριολεκτικά κρέμονται στον αέρα με αποτέλεσμα να έχει κλείσει ο περιφερειακός δρόμος Ηράκλειο Προφήτης Ηλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει