ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ: Σενάρια τρίτης δόσης και για τους υγειονομικούς

149

Στη δρομολόγηση της τρίτης δόσης του εμβολιασμού στους ανοσοκατασταλμένους και στην πιθανότητα να χορηγηθεί και σε υγειονομικούς αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα ώστε να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου οι ανοσοκατασταλμένοι. Αυτοί που διαμένουν σε δομές και οι άνω των 65 ετών θα λάβουν επίσης τρίτη δόση. Αν εξαιρέσουμε τους ανοσοκαταστελμένους οι υπόλοιπες ομάδες μπορεί να λάβουν την τρίτη δόση 6 με 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό, είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης, με τη συμμετοχή των παιδιάτρων να κρίνεται κρίσιμη για την ενημέρωση των γονέων. Αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς για τις μικρότερες ηλικίες. Η ίδια επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές μελέτες για τους εμβολισμούς παιδιών ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών).

Στη συνέχεια τόνισε πως οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται και να μην αναβάλλονται. Αναφέρθηκε σε μία μελέτη από το Ισραήλ σε σχέση με τους εμβολιασμούς και τις αλλεργίες. Το 98% δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% είχε ήπια αντίδραση και το 0.7% είχε μια αναφυλακτική αντίδραση.

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣΗλικίες και εμβολιασμός

Στα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε εκτενώς στον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 17 ετών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην ηλικιακή ομάδα 12-16 το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει το 13% και με τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί το ποσοστό αυξάνεται στο 14,5%. Πρόκειται για πάνω από 50.000 παιδιά την εν λόγω ηλικιακής ομάδας, όπως είπε.

Την ίδια στιγμή, στην ηλικιακή ομάδα 15-17 το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 25% και με τα ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί το ποσοστό φτάνει στο 26,5%. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε περισσότερα από 90.000 παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Έτσι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πάνω από 140.000 ηλικίας 12-17 έχουν εμβολιαστεί.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες το ποσοστό εμβολιασμού έχει ως εξής:

18-24: 48% με τα ραντεβού 49%

25-29: 57% με τα ραντεβού 58%

30-34: 58% με τα ραντεβού 59%

35-39: 58,5% με τα ραντεβού 59%

40-44: 65% με τα ραντεβού 66,3%

 

10 ευρώ για κάθε νέο ραντεβού σε φαρμακοποιούς, γιατρούς κάθε ειδικότητας

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Θεμιστοκλέους από τις αρχές Αύγουστου, οπότε ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς, έχουν γίνει έως τώρα 1.110 εμβολιασμοί, 250 σε ιατρεία και 860 κατ’ οίκον.

Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών είναι περισσότεροι από χίλιοι και ήδη έχουν  ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες και 14 πολυιατρεία. Αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και με 50 ευρώ για εμβολιασμό στο σπίτι. Γιατροί και φαρμακοποιοί αμείβονται με 10 ευρώ για κάθε νέο ραντεβού που κλείνουν σε πολίτες για εμβολιασμό. Δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού έχουν όλοι οι γιατροί της χώρας, ανεξαρτήτως ειδικότητας και ανεξάρτητα  από το εάν συμμετέχουν ή όχι στο πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών.

Στο πρόγραμμα των κατάκοιτων πολιτών, έχουν υποβληθεί 8.700 αιτήσεις και έχουν ήδη εμβολιαστεί 7.590 πολίτες από Κινητές Ομάδες των Κέντρων Υγείας. «Είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι όποιος πολίτης ενταχθεί, διενεργείται πολύ γρήγορα ο εμβολιασμός του», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

 

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινούν εμβολιασμοί από τους παιδιάτρους

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι το πρόγραμμα συμμετοχής των παιδιάτρων στους εμβολιασμούς, θα είναι βασισμένο στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών.

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες προκειμένου περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και το αργότερο έως τις αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από τους παιδιάτρους που θα συμμετέχουν.

Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για παράνομους, εικονικούς εμβολιασμούς

Μιλώντας για τους παράνομους και τους εικονικούς εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι το σύστημα είναι θωρακισμένο με δικλείδες ασφαλείας «από το ‘’α’’ έως το ‘’ω’’» και προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες της υγείας, που καθημερινά εκδίδουν εκατοντάδες πιστοποιητικά οπλοφορίας, αναρρωτικές άδειες αλλά και ψυχιατρικές εκτιμήσεις.

Για τις δικλείδες ασφαλείας εξήγησε ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να αναφερθούν, ωστόσο το σύστημα παρακολουθείται και ενεργοποιούνται έλεγχοι όπου απαιτείται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει