Θα αποκαλυφθεί (ψηφιακά) το κύκλωμα των πλαστών πιστοποιητικών

162

Η ψηφιακή εποχή βοηθάει στο να αποκαλυφθεί το κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα κυβέρνηση και εισαγγελείς ενώ, όπως έχει γράψει η «Π», στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται και η Κρήτη.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρει ότι «μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια δευτερολέπτου πότε έγινε μια καταχώριση, από ποιον υγειονομικό και να εξακριβώσουμε για ποιον ΑΜΚΑ έγινε ψευδώς καταχώριση εμβολιασμού ή νόσησης». Προσθέτει πως «το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε οποιοδήποτε πιστοποιητικό έχει εκδοθεί κατόπιν ψευδούς βεβαίωσης ότι διενεργήθηκε εμβολιασμός ή τεστ».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προαναγγέλλει επίσης κίνητρα για τον εμβολιασμό μαθητών ηλικίας 12-17 ετών και σημειώνει ότι με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών, συμπεριλαμβανομένων των ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί, αγγίζει το 90%.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους, ανακοινώνει τον ριζικό ανασχεδιασμό των ΚΕΠ και αποκαλύπτει τις σκέψεις του επιτελείου του για τη χρήση της πλατφόρμας των εμβολίων για τη μετα-Covid εποχή εστιάζοντας στην προσωποποιημένη ενημέρωση κάθε πολίτη για τη διενέργεια εξετάσεων, όπως για παράδειγμα για προστάτη ή Test Pap.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε το τείχος προστασίας απέναντι στην πανδημία. Ενάμιση χρόνο τώρα, έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας απέναντι στην πανδημία, όπου και όταν πρέπει.

Και βλέπουμε ότι η επιλογή να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς αμέσως μετά το καλοκαίρι αποδίδει τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι υγειονομικοί αντιστοιχούν στο 82% του συνολικού πληθυσμού τους, προσθέτοντας όσους έχουν κάνει ή έχουν προγραμματίσει να κάνουν την πρώτη δόση φτάνουμε περίπου στο 90% αυτήν τη στιγμή», αναφέρει.

Για τις ψευδείς δηλώσεις διενέργειας εμβολιασμών, εξηγεί πως «ένας χειριστής του συστήματος (δηλαδή ο υγειονομικός που χειρίζεται το τερματικό σε κάθε εμβολιαστική γραμμή) δηλώνει ψευδώς ότι εμβολίασε έναν πολίτη, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν συνέβη ποτέ. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ανθρώπινη παρέμβαση και όχι στο σύστημα.

Το ψηφιακό σύστημα αποτελεί το ίδιο μια σημαντική δικλίδα ασφαλείας και διαφάνειας. Μέσω αυτού, όσοι προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εις βάρος της δημόσιας Υγείας θα εντοπιστούν, θα αποδειχθεί η πράξη τους και θα τιμωρηθούν από τις αρμόδιες Αρχές. Στο ψηφιακό σύστημα, το «ίχνος» του χειριστή είναι ευδιάκριτο. Μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια δευτερολέπτου πότε έγινε μια καταχώριση, από ποιον υγειονομικό και να εξακριβώσουμε για ποιον ΑΜΚΑ έγινε ψευδώς καταχώριση εμβολιασμού ή νόσησης.

Το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε οποιοδήποτε πιστοποιητικό έχει εκδοθεί κατόπιν ψευδούς βεβαίωσης ότι διενεργήθηκε εμβολιασμός ή τεστ. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώριση των διενεργηθέντων εμβολιασμών και των τεστ, η παράνομη παρέμβαση θα ήταν σαφώς πιο εύκολη, ο δε εντοπισμός της σχεδόν αδύνατος.»

Για τους εμβολιασμούς των εφήβων

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει πως «τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου τα μισά νέα ραντεβού αφορούν σε νέους κάτω των 29 ετών, ενώ δεν είναι καθόλου αμελητέα η κινητικότητα ειδικά στις ηλικίες 15-17. Διακρίνουμε μεγάλα περιθώρια σημαντικής αύξησης.

Ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξετάζουμε την εφαρμογή στοχευμένων στρατηγικών ανά ηλικιακή ή πληθυσμιακή ομάδα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της. (…)τις πρώτες δύο εβδομάδες εφαρμογής του freedom pass κλείστηκαν περίπου 100.000 ραντεβού στις ηλικίες 18-25. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα εξετάσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες και για τις ηλικίες 12-17 και, όταν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει