Στο 90% έφτασε η συλλογή και ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων πλαστικών θερμοκηπίου με πρωτοβουλία της “Πλαστικά Κρήτης”

256

Αρχές του χρόνου ολοκληρώθηκε στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου νέα επένδυση της ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ για προεπεξεργασία των πλαστικών φύλλων θερμοκηπίου που συλλέγονται στις αγροτικές περιοχές του νησιού μας.

Η μονάδα προεπεξεργασίας
Η μονάδα προεπεξεργασίας
Σταθμός συλλογής
Σταθμός συλλογής

Η εγκατάσταση αυτή επιτρέπει την αύξηση παραγωγής του εργοστασίου ανακύκλωσης που λειτουργεί από το 1992 κι έχει σήμερα δυναμικότητα 8.000 τόνων ετησίως.

Εκτός από αγροτικά φύλλα, το εργοστάσιο ανακυκλώνει αστικά πλαστικά απορρίμματα (μπουκάλια, κιβώτια, σακιά, φίλμ συσκευασίας κ.α.) καθώς και υπολείμματα παραγωγής εργοστασίων πλαστικών.

Με τη λειτουργία της μονάδας προεπεξεργασίας και τη στενή συνεργασία της εταιρείας με τους κατά τόπους συλλογείς των χρησιμοποιημένων πλαστικών θερμοκηπίων, η συλλογή αναμένεται φέτος να υπερβεί το 90% του συνόλου των αγροτικών φύλλων που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Κρήτη.

Σημειωτέον ότι ήδη λειτουργούν 9 σημεία συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων φύλλων θερμοκηπίων:

3 στην Ιεράπετρα και από 1 στο Τυμπάκι, στην Ψαρή Φοράδα, στην Άρβη, στην Κουντούρα, στα Φαλάσαρνα και στο Ελαφονήσι, περιοχές στις οποίες βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των θερμοκηπίων του νησιού.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης
Το εργοστάσιο ανακύκλωσης

Σκοπός της εταιρείας είναι από το 2022 να συλλέγεται το σύνολο των φύλλων κάλυψης και απολύμανσης και να τα μετατρέπει σε χρήσιμη πρώτη ύλη, στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, δίδοντάς τους μια δεύτερη ζωή σε εφαρμογές όπου η χρήση τους είναι εφικτή, όπως η ενσίρωση (υπαίθρια κάλυψη ζωοτροφών), οι σακούλες απορριμμάτων, το φίλμ για προστασία των θεμελίων κτηρίων από την υγρασία κ.α.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει