ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Φοβούνται το… φθινόπωρο

277

Το σοβαρό πρόβλημα, η Κρήτη και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, να δεχθεί ένα ηχηρό πλήγμα μέσα στο φθινόπωρο, επισημαίνουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.

Η ανακοίνωση για παράταση του τοπικού lockdown στο Ηράκλειο έχει προκαλέσει ήδη την οργή και την αγανάκτηση, τόσο των επιχειρηματιών, όσο και των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, με δεδομένο ότι οι παράπλευρές απώλειες είναι πολλαπλές, ενώ ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα χιλιάδων εργαζόμενων ορατός.

Ειδικότερα ο Εμπορικός Σύλλογος Χερσονήσου επισημαίνει το μέγεθος των προβλημάτων, κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση «οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Γνωρίζετε ότι άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν ακόμη και 14 φορές περισσότερα κρούσματα, όμως εσείς εξακολουθείτε να κρατάτε τον Ν. Ηρακλείου σε ομηρία» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο Εμπορικός Σύλογος Ηρακλείου, όπου και τονίζεται:

«Η φετινή χρονιά, έως την απόφαση του μίνι λοκντάουν, ήταν εξαιρετική ,αφού η ζήτηση συχνά ξεπερνούσε την προσφορά, Από τις 11 Αυγούστου όμως , ύστερα από την απόφαση σας μοιάζει σας να την έχετε καταδικάσει σε μαρασμό.

Αυτό γιατί ακόμη και αν τα ξενοδοχεία έχουν ακόμη σχετικά καλές πληρότητες, αυτό συμβαίνει μέσω προσφορών, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να είναι χαμηλότερου εισοδήματος. Παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγ. Βρεττανία, η Ρωσσία, η Ολλανδία, έχουν συρρικνωθεί.

Βλέπετε, δεν είναι ο αριθμός των αφίξεων ο κυριότερος για το τουριστικό προιόν , αλλά η μέση ημερήσια κατά κεφαλή δαπάνη του επισκέπτη. Αν νομίζετε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν η νυχτερινή διασκέδαση κλείνει στις 1.00, ή αν η ταβέρνα δεν μπορεί να έχει μουσική, κάνετε μεγάλο λάθος».

Όπως τονίζεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση «ότι μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει συρρικνωθεί, το ποσοστό θετικότητας είναι κάτω από 2% (την στιγμή που παγκοσμίως το 4% θεωρείται πολύ καλός δείκτης), το ποσοστό των εμβολιασμών στον νομό μας έχει αυξηθεί γεωμετρικά. Όπως επίσης θα γνωρίζετε ότι ο πληθυσμός του Ν.Ηρακλείου υπερδιπλασιάζεται στην τουριστική σεζόν οπότε αυτά τα νούμερα είναι ακόμη χαμηλότερα».

Οι έμποροι επαναφέρουν και το παράδειγμα της Μυκόνου, διερωτώμενοι τι συνέβη στο νησί, όπου χωρίς να υπάρχει εξήγηση με βάση τα κρούσματα, η Μύκονος βγήκε από το τοπικό lockdownσε μία μόλις εβδομάδα, ενώ το Ηράκλειο παραμένει ακόμα.

«Κύριοι, σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφαση σας, πολύ πριν την διορία της εβδομάδας. Μπορούμε να διορθώσουμε ακόμη την τουριστική σεζόν, καθώς και να πετύχουμε ένα αποδοτικό Οκτώβρη και επέκταση της για τον Νοέμβριο. Οφείλετε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση καταληκτικά.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει