Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ “Π”: “Ποιο ΚΙΝΑΛ; Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ”

455

«Ή ταν ή επί τας». Αυτή είναι η ουσία διεκδίκησης από τον Ανδρέα Λοβέρδο της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής, αφού όπως υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην «Π», η παράταξη του έχει μια τελευταία ευκαιρία είτε να επικρατήσει στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά, είτε να «καταχωνιαστεί στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας».

Ο υποψήφιος πρόεδρος τονίζει μεταξύ άλλων πως λείπει ο προοδευτικός πρωταγωνιστής που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ κάνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιούται να καρπώνεται κανέναν προοδευτικό ρόλο, αφού το μόνο που προσφέρει, είναι λαϊκισμός και δημαγωγία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει επίσης ότι η πανδημία «κρύβει κάτω από το χαλί» τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ενώ δηλώνει πως το μέλλον της παράταξης είναι με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε ηγετική θέση και να έχει ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή. Κάτι τέτοιο τονίζει, μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή ηγεσίας, αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή θέσεων.

Ερ.: Ποια είναι η προσδοκία σας (εκτός από το να ηγηθείτε της παράταξης σας ασφαλώς) μέσα από την εσωκομματική σας διαδικασία; Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα για το Κίνημα Αλλαγής;

Απ.: Οι εσωκομματικές διαδικασίες αυτού του φθινοπώρου αποτελούν ορόσημο για την πορεία της παράταξής μας. Ενόψει των διπλών εθνικών εκλογών που έχει η χώρα μπροστά της, με δεδομένο ότι οι πρώτες θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, θα μας δοθεί μία τελευταία ευκαιρία ή να επικρατήσουμε στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά ή να καταχωνιαστούμε στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας.

Εάν αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχήσει στα αριστερά μας και τον Μητσοτάκη να λεηλατεί το κέντρο θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Με τα εκλογικά και δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφουμε δεν έχουμε καμία τύχη. Για μένα ο δρόμος είναι μονόδρομος: ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα.

Ερ.: Το ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας σε μια «ονομαστική αφάνεια» έχει καταφέρει να γίνει “viral” και συνώνυμο «χρυσών εποχών» για την Ελλάδα. Υπάρχει πιστεύετε χώρος και ουσία για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής, ένα κίνημα ηγεσίας και … κοσμογονίας όπως ήταν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, για τη χώρα;

Απ.: Ασφαλώς και υπάρχει. Η ιστορία μας, τα πεπραγμένα μας, τα στελέχη μας το αποδεικνύουν: Με το ΠΑΣΟΚ καλύτερα. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από τον προοδευτικό πρωταγωνιστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καμαρώνει μόνο για τα ρεκόρ του σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Και από την άλλη είναι τραγικό να χαρίζουμε στη δεξιά την κυβερνησιμότητα. Δεν το δικαιούται αλλά το καρπώνεται γιατί εκλείπει ο προοδευτικός πρωταγωνιστής, για τον οποίο προσωπικά αγωνίζομαι.

Σε αυτή την προσπάθεια, στην Πράσινη Επανάστασή μας, βρίσκω καθημερινά συμμάχους από άκρη σε άκρη όλης της χώρας. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά της αιχμαλωσίας στα χαμηλά ποσοστά και για να γίνει αυτό οφείλουμε να προβάλουμε τις δικές μας θέσεις.

Ο ετεροκαθορισμός είναι αδιέξοδη επιλογή. Δεν έχουμε ανάγκη να κοιτάμε τι είπε ο Τσίπρας ή τι είπε ο Μητσοτάκης για να πάρουμε θέση για τα ζητήματα των συμπολιτών μας. Τα «ούτε ούτε» μας έφαγαν. Με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια μπορούμε να γίνουμε δύναμη εξουσίας και έτσι να νικήσουμε και τον υπαρξιακό μας αντίπαλο που έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον παραδοσιακό, ιδεολογικό μας αντίπαλο που είναι η Νέα Δημοκρατία.

Ερ.: Πιστεύετε ότι η πανδημία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εσωτερική διαδικασία; Φοβάστε ότι ενδεχομένως δεν θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές;

Απ.: Επειδή η ερώτηση αυτή τείνει να γίνει «viral» που λέτε και εσείς απαντώ με την εκπεφρασμένη θέση μου ευθύς αμέσως.

Το ζήτημα αυτό έχει διευθετηθεί από καιρό με απόφαση του πολιτικού συμβουλίου. Εντός του Σεπτεμβρίου θα ορισθεί η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών με τελικό ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο. Η πανδημία είναι ένας παράγοντας σοβαρός που όμως δεν μπορεί προκαταβολικά να δικαιολογεί αναβολές.

Γι΄αυτό και εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε στις διαδικασίες. Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που εύχεται να υπάρξει αναβολή λόγω της πανδημίας. Διότι αυτό θα σημαίνει ότι εύχεται στους Έλληνες αρρώστια και όχι μόνο. Τέτοιου είδους αναλγησία είναι αδιανόητη. Και αν θέλετε να το προχωρήσουμε, το «μια πανδημία σώζει ορισμένους» είναι τουλάχιστον μακάβριο.

Εγώ μιλώ
για το μέλλον μας με το ΠΑΣΟΚ
γιατί όπως
όλοι είδαμε
το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε
να πείσει

 

Ερ.: Βλέπουμε μέσα στη Βουλή τον πήχη της πολιτικής επικοινωνίας, αλλά και των πολιτικών επιχειρημάτων να έχουν πέσει δραματικά. Πιστεύετε ότι, εκτός από το λαό, έχουν απαξιώσει την πολιτική και οι ίδιοι οι πολιτικοί; Υπάρχει λύση;

Απ.: Επειδή έχω την τιμή να είμαι επί 21 χρόνια εκλεγμένος βουλευτής κατανοώ πλήρως το ερώτημά σας και δεν θα ρίξω το φταίξιμο στον λαό. Είναι γεγονός ότι μία μερίδα κακών πολιτικών, ανθρώπων που δεν μπήκαν στο δημόσιο βίο για να δώσουν αλλά για διαφορετικούς σκοπούς έχουν διαμορφώσει μια απαξιωτική εικόνα για την πολιτική.

Διαχρονικά, όμως, οι τύχες των λαών και οι πορείες των κοινωνιών άλλαξαν προς το καλύτερο δια της πολιτικής και τούτο γιατί προσφορότερο μέσο από αυτή για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής δεν υπάρχει. Ικανοί, έντιμοι, καταρτισμένοι και πάνω από όλα πατριώτες πολιτικοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.

Είναι στο χέρι των πολιτών να επιλέξουν εκείνους που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά, εκείνους που δεν δειλιάζουν μπροστά στην αλήθεια, εκείνους που αψηφούν το πολιτικό κόστος, εκείνους που άφησαν κάτι για να μπουν στην πολιτική και όχι εκείνους που δεν είχαν τίποτε και κατέβηκαν υποψήφιοι για να αποκτήσουν επαγγελματική οντότητα.

Ερ.: Πώς βλέπετε την κατάσταση στη χώρα το επόμενο διάστημα;

Απ.: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σκιά της πανδημίας πέφτει βαριά επάνω στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Ούτε όμως αμφιβολία υπάρχει ότι η πανδημία είναι ένα χαλί που έχει σκεπάσει τις παραλείψεις και τις αστοχίες της κυβέρνησης. Πιστέψτε με, είναι πολλές και όταν με το καλό υποχωρήσει το κακό, θα αναδυθούν σε όλο τους το μέγεθος. Η κατάσταση είναι δύσκολη.

Μετά την καταστροφική διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθε η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξαντλήθηκε στους βαρύγδουπους τίτλους. Μεταρρυθμίσεις και τομές που τόσο είχαμε ανάγκη, δεν είδαμε.

Ο Μητσοτάκης είναι δύο χρόνια και πλέον πρωθυπουργός. Πότε περιμένει να δράσει; Δεν το βλέπω. Αντιθέτως, διαπιστώνω ατολμία, καθυστέρηση, αφόρητο διοικητισμό και τελικά ξερό βερμπαλισμό. Με αυτά δεν κυβερνάς. Με αυτά γράφεις λεύκωμα.

ΠΑΣΟΚ, όχι ΚΙΝΑΛ

Ερ.: Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας, ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι η μελλοντική στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους του;

Απ.: Η μελλοντική στάση της παράταξής μας δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την επικείμενη ανάδειξη νέου αρχηγού. Και αυτό γιατί ο αρχηγός δίνει τον τόνο και συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής. Σας απαντώ λοιπόν με βάση τι πιστεύω ο ίδιος ότι χρειαζόμαστε και ακριβώς γι΄αυτούς τους λόγους διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Εγώ μιλώ για το μέλλον μας με το ΠΑΣΟΚ γιατί όπως όλοι είδαμε το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε να πείσει και οι περισσότεροι εξ όσων πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία του έχουν αποχωρήσει. Χρειαζόμαστε τρεις μεγάλες αλλαγές. Αλλαγή ηγεσίας. Καθαρό. Φανταστείτε πώς θα ήμασταν την Δευτέρα μετά τις εκλογές μας, αν δεν αλλάζαμε ηγεσία. Πραγματικά χωρίς προοπτική. Αλλαγή νοοτροπίας.

Όταν σκέφτεσαι, τοποθετείσαι και ενεργείς ως μικρό κόμμα, μικρό παραμένεις. Και ξέρετε, η προοπτική ενός μικρού είναι να γίνει ανύπαρκτο. Δεν αξίζει τέτοια μοίρα στο ΠΑΣΟΚ! Μιλώ για υπερδιπλασιασμό δυνάμεων. Και τέλος αλλαγή θέσεων σε σημαντικά για τους συμπολίτες μας ζητήματα όπως  η μετανάστευση, η ασφάλεια, ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός του κράτους.

Αφουγκράζομαι την κοινωνία σημαίνει κατανοώ τις ανάγκες της και γι΄αυτές αγωνίζομαι. Δεν σημαίνει σηκώνω παντιέρα για κάθε ζήτημα στα χαμένα. Ο πολίτης αναγνωρίζει πλέον και τον λαϊκισμό και τα κούφια λόγια και τα αποστρέφεται. Εάν δεν αποτελέσουμε μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση θα χάσουμε διά παντός το τραίνο της εξουσίας και θα γίνουμε το κόμμα που έβλεπε τα άλλα κόμματα να κυριαρχούν. Εάν οι συμπολίτες μου επιλέξουν εμένα για αρχηγό, αυτό δεν θα επιτρέψω να συμβεί. Δίνω λόγο πολιτική τιμής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει