ΠΟΣΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ: Απόθεμα… αρνητών στα νοσοκομεία του Ηρακλείου

-Πώς προετοιμάζονται οι διοικήσεις για την κάλυψη των κενών από τις πιθανές αναστολές εργασίας

921

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα, όσοι υγειονομικοί αρνούνται να εμβολιαστούν, θα τίθενται σε διαθεσιμότητα και ήδη τα νοσοκομεία προχωρούν στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας, για να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη
Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη

Μέχρι τώρα στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο περίπου 250 εργαζόμενοι, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό δεν έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό εκείνων που τελικά θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν καθώς ήδη αρκετοι έκαναν τα τελευταία 24ωρα αίτηση για την πρώτη δόση του εμβολίου ή έχουν στείλει δικαιολογητικά που πιστοποιούν ότι για λόγους υγείας δεν μπορούν να κάνουν τον εμβόλιο.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, είπε στην “Π” ότι σήμερα, άνω του 95% των γιατρών αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε πόσοι υγειονομικοί θα προτιμήσουν τη διαθεσιμότητα από το να κάνουν το εμβόλιο.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά του προσωπικού

Σε κάθε περίπτωση, τα νοσοκομεία σύμφωνα με τις εντολές του Υπουργείου υγείας, προετοιμάζονται για να καλύψουν τα κενά που θα υπάρξουν, για να λειτουργούν με ασφάλεια τα νοσοκομεία, για να καλύπτουν όλα τα περιστατικά που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.

Αυτό θα γίνει σύμφωνα με την κ.  Μπορμπουδάκη με προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού από την πρωτοβάθμια υγεία και νοσηλευτικά ιδρύματα – ήδη υπεγράφη η μετακίνηση 1 γιατρού από το ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου και 1 γιατρού από το ΤΟΜΥ Καστελλίου, για την ενίσχυση του ΤΕΛ του Βενιζελείου. Ακόμη, με καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού των νοσοκομείων για να μην δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα στα τμήματα, αλλά και προσλήψεις με σύμβαση επικουρικού προσωπικού από τη λίστα επικουρικού που υπάρχει.

Η ΕΔΕ για τη νοσηλεύτρια

Αίσθηση προκάλεσε η έιδηση ότι μια νοσηλεύτρια στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο προσκόμισε ψευδές self test και μάλιστα θετικό, στην υπηρεσία της ώστε να λάβει το πιστοποιητικό νόσησης και να αποφύγει τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού. Η νοσηλεύτρια ωστόσο έγινε αντιληπτή από την υπηρεσία της, η διοίκηση του νοσοκομείου έδρασε αστραπιαία και αμέσως η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, διέταξε ΕΔΕ όπως είπε στο “Ράδιο Κρήτη”.

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, η νοσηλεύτρια ενδεχομένως να χάσει και τη δουλειά της, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η ΕΔΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Δ. Βρύσαλης: Ανεμβολίαστοι περίπου 150 εργαζόμενοι

Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης
Ο κ. Δημήτρης Βρύσαλης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη, εκτιμάται ότι επρίπου 150 εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αν και το ΠΑΓΝΗ είναι από τα νοσοκομεία με μεγάλη εβολιαστική κάλυψη που ξεπερνάει το 92%.

“Κάνουμε προσπάθειες να μεταπεισθούν μαζί με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, ωστόσο θεωρώ ότι κάποιοι  θα προτιμήσουν την διαθεσιμότητα  από το εμβόλιο” είπε  κ. Βρύσαλης, σημειώνοντας “Τους καλούμε να το σκεφθούν ξανά”.

Ν. Τσικριτσάκης: Περίπου 80-100 ανεμβολίαστοι στο Βενιζέλειο

Ο κ. Νίκος Τσικριτσάκης
Ο κ. Νίκος Τσικριτσάκης

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εργαζομενων του Βενιζελείου κ. Νίκος Τσικριτσάκης είπε στην “Π” κατ’ εκτίμηση οι ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο μας τώρα είναι 80-100, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Ωστόσο, αρκετοί έχουν ήδη κάνει αίτηση να εμβολιαστούν και άλλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους που πιστοποιούν ότι λόγοι υγείας δεν τους επιτρέπεται να εμβολιαστούν. Εμείς δεν θέλουμε να φύγει κανείς από το νοσοκομείο. Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να τους πείσουμε, να κάνουν το εμβόλιο”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει