ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΑΔΕ: Πάνω από 60.000 έλεγχοι σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

272

Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας ετοιμάζεται να κάνει απόβαση  η Εφορία  καθώς οι έλεγχοι  είχαν κατά κάποιο τρόπο φρενάρει εξαιτίας των χαμηλών πτήσεων που παρουσίαζε μέχρι πρόσφατα ο ελληνικός τουρισμός.

Εκείνο που θέλουν να στείλουν ως μήνυμα οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές είναι ότι η πανδημία δεν πρόκειται να αποτελέσει κανενός είδους άλλοθι σε πρακτικές φοροδιαφυγής. Από την άλλη βέβαια οι επιτελείς του υπουργείου αναφέρουν ότι πρόκειται για μία συνήθη πρακτική που ως στόχος έχει να δώσει ένα μήνυμα τήρησης της νομιμότητας, αλλά και αύξησης των δημοσίων εσόδων σε μία περίοδο που τα έχει τόσο ανάγκη η χώρα.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή τώρα και αυτό διότι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αρχίζουν να γεμίζουν και ως εκ τούτου δημιουργούνται όλες εκείνες οι συνθήκες, της μη έκδοσης παραστατικών και ως εκ τούτου αύξησης της φοροδιαφυγής.

Καθημερινοί έλεγχοι από μικτά κλιμάκια

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από μικτά κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και των τελωνείων με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες.

Πάντα σύμφωνα το σχέδιο μέσα στο καλοκαίρι θα διενεργηθούν σχεδόν 50.000 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις αρμόδιες Εφορίες και 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και κλοπής και απάτης.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στα κλιμάκια που θα έρθουν από άλλες περιοχές και τα οποία θα χτενίσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες και θα έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Δεν θα τους γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και βέβαια δεν θα έχουν κοινωνικές, φιλικές και συγγενικές σχέσεις με τους επαγγελματίες και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων.

Τα αρμόδια συνεργεία θα δώσουν προτεραιότητα σε υποθέσεις :

Που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Φουσκωμένες επιστροφές φόρων.

Εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..

Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

Περιπτώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

Περιπτώσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην πραγματοποίηση εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, αποβλέποντας στη διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων καθώς και στον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών του Covid-19).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει