Η θέληση και το θάρρος του 45χρονου τούς έσωσε

Η ΔΙΑΣΩΣΗ - ΘΡΙΛΕΡ

1,011

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του θαύματος, όπως πολλοί χαρακτήρισαν, τη διπλή διάσωση στις πλέον αντίξοες συνθήκες στο φουρτουνιασμένο πέλαγος στο νότο του Ηρακλείου. Τα όσα γίνονται γνωστά μετά με τη μέρα δείχνουν ότι αυτό που συντελέστηκε στο νότιο κρητικό πέλαγος φανερώνουν τη δύναμη ψυχής που είχε ο 45χρονος, ο οποίος έσωσε από βέβαιο θάνατο και μάλιστα δύο φορές την 39χρονη Τζένιφερ, τη γυναίκα από τη Γερμανία που περίμενε τη σωτηρία της, εγκλωβισμένη μέσα σε μία σπηλιά.

Ο 45χρονος, ο οποίος ήρθε οδικώς από τη Γερμανία (διαμένει στο Βερολίνο) μαζί με ένα φίλο του, φέρνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ένα αυτοκίνητο σε συγγενικό του πρόσωπο, είναι ένας άνθρωπος που το λέει η καρδιά του. Δεν πάλεψε μόνο για τη δική του σωτηρία με τα κύματα και τους ισχυρούς ανέμους… Πάλεψε για να σώσει και την 39χρονη Τζένιφερ, η οποία είχε έρθει στην Κρήτη την περασμένη Τρίτη, διαμένοντας σε ένα κατάλυμα στο Λέντα. Ο ηγούμενος της Μονής Κουδουμά, Γέροντας Μακάριος, περιγράφει στην «Π» το πώς διασώθηκαν και οι δύο, χάρη στις προσπάθειες του 45χρονου.

«Συνομίλησα με τον ίδιο και μου είπε ότι η κοπέλα είχε χάσει τις αισθήσεις της από το χτύπημα. Η βάρκα τους αναποδογύρισε, λόγω του κυματισμού το μεσημέρι του Σαββάτου, γύρω στις 3 η ώρα και βυθίστηκε. Η 39χρονη ήταν λιπόθυμη και προσπαθούσε για μία ώρα να τη βγάλει στη στεριά. Βυθιζόταν στα δύο μέτρα, ξεγλιστρούσε από τα χέρια του, όμως δεν την εγκατέλειψε κι έτσι δεν πνίγηκε. Κολυμπούσε περίπου μία ώρα μέχρι που έφτασε  στη σπηλιά. Εκεί, η κοπέλα συνήλθε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ηγούμενος της Μονής και προσθέτει:

«Κι ο ίδιος όμως λίγο έλειψε να πνιγεί. Το σορτσάκι που φορούσε μπέρδεψε στη βάρκα και αν δεν το έσκιζε, θα βυθιζόταν κι εκείνος».

«Νόμιζαν ότι θα πεθάνουν από το κρύο»

Αστυνομικοί και λιμενικοί που συνομίλησαν μαζί του μας περιγράφουν τις δραματικές ώρες που έζησαν μέσα στη σπηλιά. «Τόσο ο 45χρονος όσο και η 39χρονη ήταν εξουθενωμένοι. Η κοπέλα ήταν τρομαγμένη. Μιλούσε λίγα αγγλικά, αλλά καταλάβαινε κανείς το φόβο της, όταν την πήραμε για να την μεταφέρουμε στο Κέντρο Υγείας του Χάρακα. Ο φόβος τους ήταν ότι δε θα τους βρουν στη σπηλιά και ότι θα πέθαιναν από το κρύο και τη δίψα. Όλο το Σάββατο βρίσκονταν σε αυτή τη σπηλιά, πιστεύοντας ότι ίσως κάποιος τους εντοπίσει.

Ο 45 χρονος εξηγεί πώς κατάφερε να σωθείΌταν είδαν ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, ο 45χρονος πήρε την απόφαση να κολυμπήσει και να φτάσει στην ακτή. Η κοπέλα δεν είχε δυνάμεις να τον ακολουθήσει. Με το πρώτο φως της ημέρας, βούτηξε και πάλι στη θάλασσα. Μας είπε ότι κολυμπούσε εφτά με οχτώ ώρες. Σταματούσε μόνο για να ξεκουραστεί. Δεν έπιανε τα βράχια, συνέχισε μόνο με την ελπίδα να φτάσει στην ακτή». Σύμφωνα με τους ανθρώπους που συνομίλησαν μαζί του, «κάποιες φορές είδε το ελικόπτερο να πετάει και προσπάθησε να κάνει σήμα με τα χέρια του για να γίνει ορατός.

Όμως, με τα κύματα που υπήρχαν για να το κάνει θα έπρεπε να συγκεντρώσει δυνάμεις και να πεταχτεί από το νερό για να τον δουν. Εάν ύψωνε μόνο τα χέρια του δε θα φαινόταν γιατί τον κάλυπταν τα κύματα. Όμως, προσπαθώντας να σηκωθεί πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, του στερούσε δυνάμεις. Σκέφτηκε, να μην το επαναλάβει, γιατί δεν είχε άλλες αντοχές». Λιμενικοί που συμμετείχαν στις έρευνες τόνισαν ότι ο άνθρωπος αυτός εάν δεν είχε πολύ καλή φυσική κατάσταση και εάν δεν είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στις ειδικές δυνάμεις, σήμερα δε θα ήταν ζωντανός.

Κυλικειάρχης: «Μου ζήτησε ένα μπουκάλι νερό»

Ο πρώτος άνθρωπος που είδε τον 45χρονο ήταν ο κ. Γιάννης Οικονομάκης, ο οποίος λειτουργεί το κυλικείο εξωτερικά του μοναστηριού. Είδε έναν άνθρωπο να έρχεται από απόσταση 20 μέτρων από την παραλία. Ήταν ταλαιπωρημένος, στα όρια της κατάρρευσης και προσπαθούσε να πλησιάσει προς το κυλικείο. «Όταν πλησίασε δεν κατάλαβα ποιος ήταν. Του είπα ότι θα πρέπει να βάλει ρούχα επάνω του, γιατί δεν μπορεί να μπει έτσι στο μοναστήρι. Εκείνος, μου είπε, ότι είναι ο άνθρωπος που ψάχνουν δυο μέρες και μου ζήτησε να πιει λίγο νερό».

Στη συνέχεια ζήτησε έναν συγγενή του, ο οποίος είναι μάγειρας στη μονή. Οι καλόγεροι που συγκεντρώθηκαν του έδωσαν ρούχα και στη συνέχεια κάλεσαν τις Αρχές.

Δεν μπορούσε να προσεγγίσει το ασθενοφόρο

Σημαντική ήταν όμως και η προσπάθεια που κατέβαλαν και οι λιμενικοί από τους Καλούς Λιμένες, οι οποίοι δεν έπαψαν λεπτό να ψάχνουν τον 45χρονο και την 39χρονη. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, το ασθενοφόρο που κλήθηκε για να μεταφέρει τον 45χρονο στο Κέντρο Υγείας, δεν μπορούσε να προσεγγίσει.

«Υπήρχε φόβος ότι θα ανατραπεί από τον αέρα» σχολίασε αρμόδια πηγή. Ετσι, ο 45χρονος, μεταφέρθηκε με το περιπολικό όχημα του Λιμενικού Σώματος, στο Κ.Υ για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Την ίδια στιγμή, είχε ξεκινήσει ένα ιδιωτικό σκάφος με δύο άτομα, το οποίο με δυσκολία προσέγγισε τη σπηλιά, διασώζοντας και την 39χρονη Τζένιφερ.

Τι λέει ο ίδιος

“Έβλεπα σε απόσταση 40-50 μέτρων τα σκάφη που μας έψαχναν, κουνούσα τα χέρια μου και δεν με έβλεπε κανείς”, λέει μιλώντας στην ΕΡΤ, και εξηγεί πως ο κυματισμός ήταν τόσο μεγάλος που ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από όσους συμμετείχαν στην έρευνα. Η αγωνία του μεγάλωνε όσο έβλεπε σκάφη να πηγαινοέρχονται και να μην τους εντοπίζουν, ενώ στον ουρανό παρακολουθούσε το super puma που είχε κληθεί για τον εντοπισμό τους.

“Με μια φίλη μου από το εξωτερικό πήγαμε για ψάρεμα και η θάλασσα ήταν ήρεμη, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μας ένας ανεμοστρόβιλος που σήκωσε το σκάφος στον αέρα και το αναποδογύρισε  σαν να ήταν αερόστατο”, λέει ο 45χρονος, που ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτός και η  φίλη του είναι ζωντανοί. Η ανατροπή του σκάφους έγινε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη στεριά, όπου κατάφεραν να φτάσουν κολυμπώντας και να μπουν σε μια σπηλιά. Τα χέρια του είναι γεμάτα εκδορές, από την προσπάθεια που έκανε να κρατηθεί στα βράχια, όσο τα κύματα τον χτυπούσαν πάνω τους.

Ο 45 χρονος εξηγεί πώς κατάφερε να σωθείΣυνεχίζοντας τη συγκλονιστική περιγραφή, ο 45χρονος λέει ότι έμειναν μέσα στη σπηλιά όλη τη νύχτα, έχοντας δει προς μεγάλη τους απογοήτευση ότι οι έρευνες σταμάτησαν. Το κρύο ήταν τσουχτερό και η δίψα τους μεγάλη. Έμειναν δυο μέρες χωρίς τροφή και νερό. Στις 7 το πρωί της Κυριακής, ο 45χρονος αποφάσισε ότι η  μόνη λύση ήταν να κολυμπήσει μέχρι να βρει βοήθεια. “Κολυμπούσα με το πρώτο φως του ήλιου μέχρι τις 4 το απόγευμα που έφτασα στη Μονή Κουδουμά. Βγήκα στη στεριά και μπήκα με το μαγιό στο μοναστήρι. Όταν με είδε ο άνθρωπος της Μονής, μου είπε ότι δεν ήταν σωστό να βρίσκομαι εκεί μ’αυτή την περιβολή.

Του ζήτησα ένα παντελόνι και ένα ποτήρι νερό και του είπα ότι δεν είχα χρήματα να τον πληρώσω, αλλά ότι θα του επέστρεφα το παντελόνι”. Ήταν η στιγμή που ο άνθρωπος κατάλαβε ότι αυτός ο ξένος που εμφανίστηκε από το πουθενά στην πόρτα του μοναστηριού, ήταν αυτός που έψαχναν από στεριά και θάλασσα επί ένα 24ωρο. “Ο άνθρωπος άρχισε να ουρλιάζει, να στριγγλίζει”, θυμάται με συγκίνηση ο 45χρονος, που και ο ίδιος δεν είχε πιστέψει πόσο τυχερός είχε υπάρξει.

Στο σημείο, προκειμένου να την απεγκλωβίσει, μετέβη με το ιδιωτικό του σκάφος ο ερασιτέχνης ψαράς Σταύρος Τσαπαρίδης, ο οποίος είπε στην ΕΡΤ για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή αλλά και για την κατάσταση της γυναίκας. “Η γυναίκα ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση, ανεβασμένη πάνω στα βράχια. Στη συνέχεια, όταν τη μετέφερα σε ασφαλές σημείο, τότε ξέσπασε σε κλάματα”. Για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ο κ. Τσαπαρίδης είπε ότι ήταν εξαιρετικά αντίξοες.

“Μου ζήτησαν να τη μεταφέρω στη Μονή Κουδουμά, όμως αν πήγαινα προς τα εκεί, θα είχα την ίδια κατάληξη που είχε και το σκάφος των δύο διασωθέντων. Είχε τρομερή θαλασσοταραχή, γι’ αυτό αποφάσισα να την πάω προς την αντίθετη κατεύθυνση και έτσι την αποβίβασα στις Τρεις Εκκλησιές, από όπου την παρέλαβε το ασθενοφόρο”, είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Επί 8-9 ώρες, ο 45χρονος, που είχε καλή φυσική κατάσταση και μεγάλο ψυχικό και σωματικό σθένος, πάλευε με τα κύματα, χωρίς να σταματάει για ξεκούραση στα βράχια, αφού κάτι τέτοιο φοβόταν ότι θα τον τραυμάτιζε σοβαρά.

“Αν είχα πνιγεί εγώ, τότε σίγουρα δεν θα ζούσε ούτε η φίλη μου. Δεν ξέρω πού τη βρήκα τη δύναμη, νομίζω ότι με βοήθησε ο Θεός”, κατέληξε. Ο 45χρονος νοσηλεύεται στην πνευμονολογική κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου παρακολουθείται για πιθανές επιπλοκές από το γεγονός ότι ήπιε πολύ νερό και καταπονήθηκε σημαντικά. Η 39χρονη γυναίκα νοσηλεύεται επίσης σε καλή κατάσταση στην παθολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου. Και οι δύο, εκτός απροόπτου, θα πάρουν εξιτήριο σήμερα ή αύριο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει