ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Η μεγάλη παρέμβαση στα «Θαλασσινά»

872

Νέα κυκλοφοριακή πραγματικότητα από σήμερα στην περιοχή των «Θαλασσινών», καθώς αρχίζουν οι εργασίες της πρώτης μεγάλου εύρους παρέμβασης στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Αλικαρνασσού, μετά από μια δεκαπενταετία.

Το τμήμα της παραλιακής λεωφόρου από την οδό Σεφέρη μέχρι την οδό Ηροδότου, θα παραμείνει κλειστό κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν δοθεί νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των διερχόμενων οδηγών που προβλέπουν ότι για τους οδηγούς που κινούνται επί της λεωφόρου Νεάρχου προς τη Νέα Αλικαρνασσό θα υπάρχει υποχρεωτική πορεία (παράκαμψη) προς την οδό Σεφέρη.

Αντίστοιχα για τους οδηγούς που κινούνται από τη Νέα Αλικαρνασσό προς το Ηράκλειο θα υπάρχει υποχρεωτική πορεία (παράκαμψη) προς την οδό Ηροδότου και έπειτα μέσω των οδών Ηρακλείτου, Μαυσώλου και Σκόπα  θα καταλήγουν  στην παραλιακή ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούν τη λ. Ικάρου.

Τι προβλέπει το έργο

Ανάπλαση "Θαλασσινών"Η μεγάλη παρέμβαση  ανάπλασης αναμένεται να αλλάξει όψη στην προμετωπίδα της ανατολικής ζώνης της Ν.Αλικαρνασσού κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, που θα αποκτήσει ένα σημαντικό κοινόχρηστο χώρο με πράσινο, διαδρομές περιπάτου και ποδηλατοδρόμους, που σκοπό έχει να ενώσει την πόλη με τη θάλασσα με αναβαθμισμένους ποιοτικούς όρους.

Στόχος της μελέτης είναι η αναβάθμιση του αστικού τοπίου της περιοχής δημιουργώντας ένα βιώσιμο χώρο πρασίνου που θα προσφέρει τη δυνατότητα περιπάτου, γυμναστικής και συνάθροισης κοινού. Η μελέτη θα ενισχύσει το πράσινο αναβαθμίζοντας το μικροκλίμα της περιοχής.

Η περιοχή παρέμβασης στην οποία πρόκειται να γίνει η ανάπλαση,  συνορεύει δυτικά με τη  χερσαία ζώνη του λιμανιού και το εμπορικό λιμάνι και στα ανατολικά με κατοικίες της περιοχής Αλικαρνασσού. Η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη νέα χάραξη του παραλιακού δρόμου, μέρος του οποίου διαμορφώνεται ως πεζόδρομος, τη νέα χάραξη του δρόμου που δημιουργείται από την οδό Αρτεμισίας προς την Ηροδότου η οποία σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη γίνεται μονόδρομος πλάτους 5,50 μ.

Επίσης περιλαμβάνει την νέα οριοθέτηση του Κ.Χ. 107 (ο οποίος σύμφωνα με το ΦΕΚ 336/2007 των θαλασσινών είναι ΚΧ πρασίνου) και την ανάπλαση του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα ο κοινόχρηστος χώρος της περιοχής δεν είναι διαμορφωμένος ενώ στον υφιστάμενο πεζοδρόμιο υπάρχουν μια σειρά από φοίνικες και στοιχεία αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια καθώς και οδοφωτισμός.

Ανάπλαση "Θαλασσινών"Η έκταση αυτή είναι ο μοναδικός κοινόχρηστος χώρος στης περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού σε άμεση επαφή με την θάλασσα. Η θέα στο σημείο είναι αρκετά ξεχωριστή καθώς δεν περιορίζεται από χρήσεις του εμπορικού λιμανιού. Το σημείο είναι συνδεδεμένο με τον ποδηλατόδρομο ο οποίος διανύει όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της μελέτης που θα εφαρμοστεί διαμορφώνονται θεματικοί χώροι πράσινου με βλάστηση κατάλληλη και ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Επίσης διαμορφώνονται χώροι στάσεων και περιπάτου που θα διασχίζουν όλη την περιοχή της μελέτης. Πρόκειται να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και συνάθροισης κοινού, όπως επίσης και χώροι στάθμευσης ποδηλάτων. Συνολικά δημιουργούνται 14 χώροι πρασίνου σε όλη την περιοχή.

Εννέα από αυτούς τους χώρους είναι αποκλειστικά χώροι πρασίνου με χαμηλή και ψηλή βλάστηση και άλλοι φιλοξενούν σε τμήμα τους τον χώρο γυμναστικής, έκθεσης γλυπτών ή διαδραστικών εγκαταστάσεων. Τα παγκάκια όπως και τα υπερυψωμένα παρτέρια που οριοθετούν τους χώρους πρασίνου θα είναι κατασκευασμένα από χυτό λευκό σκυρόδεμα.

Ανάπλαση "Θαλασσινών"Στο βόρειο όριο του κοινόχρηστου χώρου δημιουργείται μια διαμήκης διαδρομή που οριοθετείται με τοιχίο ύψους 0,40 εκ. Στη νότια πλευρά η διαδρομή οριοθετείται από τις εξέδρες. Οι εξέδρες αυτές είναι κατασκευασμένες από εμφανές λευκό σκυρόδεμα και θα χρησιμοποιηθούν σαν χώροι στάσης και χαλάρωσης.

Η κυματοειδής μορφή τους αποτελεί ένα τρόπο σύνδεσής τους με τη θάλασσα και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα διαφορετικών οπτικών παρατήρησης της θέας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει