Συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο πραγματοποίησαν δεκάδες κατασκηνωτές της Γαύδου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την αδιάλλακτη όπως καταγγέλλουν στάση της δημάρχου να τοποθετήσει κερματοδέκτες στα ντουζ των παραλιών. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έθεσε μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με την επίμαχη απόφαση, που έρχεται μέσα στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της τήρησης των συνθηκών υγιεινής.
Παράλληλα με ανακοίνωση τους θέτουν τη δήμαρχο προ των ευθυνών της σε σχέση με τον ενδεχόμενο πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και απαιτούν την αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης στο νερό και παροχές υγιεινής για όλους τους επισκέπτες του νησιού.
Θέση των κατασκηνωτών είναι ότι «η Γαύδος ήταν και είναι ένα νησί ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς, χαρακτηρισμένο μάλιστα Natura 2000, έχοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Το νησί αυτό επισκέπτονται εδώ και παρα πολλα χρόνια ελεύθεροι κατασκηνωτές από όλο τον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο μη εντατικοποιημένης τουριστικής “ανάπτυξης”.Ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας του νησιού επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί μέσω των πρόσφατων ενεργειών της δημοτικής αρχής.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και όλοι οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται
κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά».