50 μέρες δονείται η ενδοχώρα του Ηρακλείου

ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

666

Στον αδιάκοπο χορό των ρίχτερ πάλλεται η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, όπου μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 4,8 βαθμών τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι διάχυτη η αγωνία για το τι θα ακολουθήσει. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη στα χωριά του Δήμου που κατέγραψαν πλήγματα από τον εγκέλαδο από το κλιμάκιο που έχει συγκροτήσει ο Δήμαρχος Μανόλης Φραγκάκης μετά το δυνατό σεισμό που προκάλεσε καταστροφές σε πολλά κτήρια της περιοχής.

Στόχος του κλιμακίου είναι να γίνει μια καταρχήν αποτίμηση των ζημιών που έχουν εντοπιστεί αλλά και να  μπουν κόκκινες κορδέλες στα κτήρια που εμφανίζουν επικινδυνότητα σε σχέση με τη στατική τους επάρκεια και θα πρέπει να μην χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τουw ούτε να τα προσεγγίζει ο κόσμoς. Στο μεταξύ, οι φορείς της περιοχής ζητούν ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή τους από τον καθηγητή σεισμολογία και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Α.Τσελέντη, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα των Βασιλειών και του Γιούχτα.

σεισμός Αρκαλοχώρι ΚαστέλλιΗ απογραφή θα φέρει αποζημιώσεις;

Στο επίκεντρο των ελέγχων του κλιμακίου των μηχανικών του Δήμου Μινώα βρίσκονται τα χωριά Αρκαλοχώρι, Γάσι, Αρχοντικό, Μουσούτα, Μαχαιρά, Σαμπά, Χουμέρι, Ζωφόροι, όπου έχουν καταγραφεί βαριές ρηγματώσεις,  πτώσεις σοβάδων, αποκολλήσεις και άλλες ζημιές, ενώ έχει αρχίσει να εγείρεται και ζήτημα αποζημιώσεων επαγγελματικών επιχειρήσεων που υπέστησαν σοβαρότατη καταστροφή.

σεισμός Αρκαλοχώρι ΚαστέλλιΣυγκεκριμένα πρόκειται για τουριστικά καταστήματα, που εμπορεύονται κεραμικά, που βρίσκονταν πάνω σε ράφια,  τα οποία λόγω του ισχυρού σεισμού κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ολική καταστροφή στις επιχειρήσεις αυτές.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Νίκο Συριγωνάκη και τους Αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας κ. Κων/νο Αραβιάκη και Καθημερινότητας του Πολίτη, κ. Εμμανουήλ Σμυρνάκη, όπου είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις υλικές ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σε – παλαιές κυρίως – οικίες αλλά και επιχειρήσεις.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρισκόμαστε σε μια σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο καθώς οι σεισμοί δεν είναι υποθαλάσσιοι αλλά επιφανειακοί, έχει εντείνει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, που ζητά μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία και σε επίπεδο ενημέρωσης και σε επίπεδο προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι θα πρέπει στην περιοχή να μεταβούν επιστήμονες και να τους ενημερώσουν για την εξέλιξη του φαινομένου και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Άκης Τσελέντης, επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαίος ο άμεσος έλεγχος του συνόλου των κτηρίων της περιοχής του Αρκαλοχωρίου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,8 Ρίχτερ του Σαββάτου.

σεισμός Αρκαλοχώρι ΚαστέλλιΠολιτικές παρεμβάσεις

σεισμός Αρκαλοχώρι Καστέλλι

Στην κατεύθυνση αυτή εξελίσσονται και πολιτικές παρεμβάσεις από την πλευρά των βουλευτών, που ζητούν κυβερνητική παρέμβαση με κύριο αίτημα τον προσεισμικό έλεγχο σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια – όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν.Ηγουμενίδης, σημειώνει ότι «προκαλεί αίσθηση η ανεπίτρεπτη εδώ και ημέρες αδράνεια που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών απέναντι στους κατοίκους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, την ίδια ώρα που  ο Δήμος έχει απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Υπουργείο Μεταφορών και στις αρμόδιες υπηρεσίες του, μεταξύ αυτών και στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών αλλά και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Αντίστοιχα ο  Γραμματέας της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών ζητά να μάθει σε τι πρωτοβουλίες θα προχωρήσει για την ενημέρωση των πολιτών από τους επίσημους επιστημονικούς φορείς, αλλά και για τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει