“Ξετυλίγοντας το νήμα” στο Μουσείο Υφαντικής της Μονής Μαλεβιζίου

194

Αφιερωμένη στην υφαντική τέχνη και την παράδοση της, είναι η εκδήλωση που  διοργανώνει ο Δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ξετυλίγοντας το νήμα», θα πραγματοποιηθεί  στο Μουσείο Υφαντικής την Κυριακή 26 Ιουλίου στις 8 το βράδυ. Στο Μουσείο η υφαντική παράδοση του κρητικού πολιτισμού αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Η λαϊκή τέχνη της υφαντουργίας ταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των ανθρώπων σε προηγούμενες εποχές και έδειχνε τόσο το επίπεδο τεχνογνωσίας που κατείχαν όσο και την υψηλή αισθητική που διέθεταν.

Στη βάση της οικιακής οικονομίας οι γυναίκες δημιούργησαν μια εξαιρετική τέχνη που, αν στις μέρες μας δεν προστατευτεί από κρατικούς φορείς, θα εξαλειφθεί.

Χώροι σαν το Μουσείο της Μονής φανερώνουν τη βούληση του Δήμου Μαλεβιζίου να περισώσει και να διαφυλάξει με σεβασμό αυτή την πτυχή του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτή η τέχνη να μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές μέσα από ανάλογες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν:

– τα εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων κορδονιών με την Ζωή Παπαδάκη / Εργαστίνη

– Με τις λέξεις μας υφάδι, από την συγγραφέα Αυγουστινάκη Δέσποινα . συμμετέχει η Μικτή χορωδία του Δήμου Μαλεβιζίου /Διεύθυνση Κουτσογιαννακη Πιτσικάκη Εύα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει