Χιώτη: “Κουράστηκα ψυχολογικά από τα προβλήματα και απέσυρα τη συμμετοχή μου”

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ “Π” / ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΣΑΠΑΤΑΚΗΣ

1,093

Δύο Κρητικοί αθλητές, ο Μανόλης Στεφανουδάκης (στίβου) και ο Αντώνης Τσαπατάκης (κολύμβησης) θα ταξιδέψουν στο Τόκιο προκειμένου να πάρουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες “Tokio 2020” ενώ στην αποστολή που ανακοινώθηκε συμπεριλήφθηκε και ο προπονητής ποδηλασίας Γιώργος Βαρβεράκης.

Προς έκπληξη όλων δεν υπάρχει στη συγκρότηση της ομάδας η Ηρακλειώτισσα  αθλήτρια κολύμβησης της “Ζωοδόχου Πηγής” Σύλια Χιώτη αν και από το 2019 είχε πιάσει όρια 100μ. πρόσθιο και 400μ. ελεύθερο κατηγορία SB13! 1,21,53 (όριο 1,25,67) στα 100μ. πρόσθιο έχει και 4,55 στα 400μ. ελευθ. (4,59,02 το όριο).

“Σταματώ την ενεργό δράση” έγραψε στην υπεύθυνη δήλωσης που κατέθεσε στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή πριν λίγο διάστημα ενώ είχαν βγει τα εισιτήρια για το Τόκιο και το όνειρό της όπως η ίδια είχε δηλώσει προ καιρού δεν θα το πραγματοποιήσει, κάτι που γέμισε ερωτηματικά την αθλητική κοινότητα, αφού μετά το ευρωπαϊκό της Μαδέιρα τον Μάιο είχε τονίσει:

“Ο στόχος των Παραολυμπιακών αγώνων είναι μεγάλος. Θέλω πάρα πολύ να συμμετέχω”. Τελικά άλλαξε άποψη μέσα σε δύο μήνες περίπου, απέσυρε τη συμμετοχή της και η ίδια σε δηλώσεις της στην “ΠΑΤΡΙΣ” εξηγεί ότι κουράστηκε ψυχολογικά.

“Αυτά τα 3 χρόνια που ήμουν στην εθνική ομάδα ήταν κάτι μοναδικό, οι εμπειρίες και όσα έζησα μου έμαθαν πολλά, αγάπησα περισσότερο τον εαυτό μου και με βοήθησε να αποδεχτώ την πάθησή μου. Βρέθηκα με υψηλού επιπέδου κολυμβητές και αυτο με βοήθησε αφού με “δίδαξαν” μεσα απο την εμπειρία τους. Όνειρο μου ήταν πάντα να συμμετάσχω σε μια Ολυμπιάδα αλλά αφού η ζωή τα έφερε αλλιώς, μπόρεσα και προκρίθηκα για τους Παραολυμπιακους αγωνες του Τόκιο.

Ήμουν πανευτυχής. Στην πορεία τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα ήθελα. Σαν αθλήτρια στο Ηράκλειο δεν αναγνωρίζουν και προσπαθούσα μονη μου με μια στήριξη απο τις δύο ομάδες μου, να πορευθούμε για να καταφέρουμε τον στόχο μας. Στην πορεία όλο αυτό με κούρασε. Το να είσαι πάντα λίγο πριν από κάτι, αλλά πάντα να υπάρχει κάτι που να μην σε αφήνει να ανταμειφθείς είναι πολύ κουραστικό”.

Τι εννοεί όμως;

“Για παράδειγμα το να μου κλείνουν την πισίνα παντα λίγο πριν από έναν  μεγάλο αγώνα και να έπρεπε να βρούμε πού θα κολυμπάω, το γεγονός οτι η ιδια η χώρα μας δεν στηρίζει τους αθλητές της διότι το ΦΕΚ που έχει είναι περίπλοκο και οι περισσότεροι αλητές δεν μπορούν να πάρουν τα πριμ, και για κάποιους άλλους προσωπικούς λόγος αποφάσισα να αποσυρθώ απο την αποστολή αφού όλα αυτά με είχαν κουράσει ψυχολογικά.

Μπορεί καποια στιγμή στο μέλλον να θελήσω να επανέλθω στον ενεργό αθλητισμό, προς το παρόν θα ήθελα να δώσω βάση στην σχολή μου αφου το τμήμα της ψυχολογίας ειναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα αφού μου δίνετε την ευκαιρία, οτι προσωπικά πιστεύω αλλά και βλέπω μεγάλη ανισότητα στο πως αντιμετωπίζουν τους αρτιμελείς αθλητές και τους αθλητές ΑμεΑ,. Για μένα είναι ίσοι και δεν διαφέρουν πουθενά”.

Δηλαδή, το όνειρο συμμετοχής σε τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως οι Παραολυμπιακοί αγώνες ήταν ανίσχυρο και ισχυρή η κούραση; Δύο κούρσες δευτερολέπτων θα ήταν, ένα ταξίδι ονείρου, ζωής…

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά αυτή την φορά αντι να βάλω την κολύμβηση πάνω από μένα όπως το κάνω τόσα χρόνια έβαλα την Σύλια αφου έβλεπα οτι ψυχολογικά άρχισε να με φθείρει και να με αλλάζει σαν άνθρωπο.

Το να μην υπάρχει υποστήριξη απο την ίδια αου την πόλη και να αναγκάζεσαι να γυρίσεις όλη την Κρήτη για να βρεις πισίνα να κολυμπήσεις ή να πρέπει να αλλάξεις πόλη. Και τα έξοδα να έπρεπε να τα αναλάβω εγώ η ίδια. Δεν είναι πολύ εύκολο.

Επίσης όταν τρία χρόνια βλέπεις ότι ο κόπος σου κάπως δεν αναγνωρίζεται χωρίς να θέλω κάτι ιδιαίτερο αλλά κάτι πολυ μικρό ώστε να μου δώσει ώθηση για το παρακάτω όπως όλοι οι αθλητές χρειάζονται ενα πουσάρισμα, αφου όλοι ξέρουμε οτι η ψυχολογία ειναι το παν. Όταν εγω λοιπόν αυτά τα πράγματα δεν τα είχα κάποια στιγμή κουράζεσαι και δεν έχεις ψυχολογικά αποθέματα ουτε λίγο, αφου τα έχεις εξαντλήσει”.

Στη θέση της μπήκε η Ευθυμία Γκουλή. Τα υπόλοιπα μέλη της κολύμβησης είναι:

Λιγνός Γεράσιμος, Ταϊγανίδης Χαράλαμπος, Μιχαλεντζάκης Δημοσθέσνης, Κωστάκης Ιωάννης, Σταματοπούλου Αλεξάνδρα, Τσάκωνα Μαρία, Χριστάκης Παναγιώτης, Καρυπίδης Δημήτρης, Τσαπατακής Αντώνης, Μακροδημήτρης Αριστείδης, Λεργιός Στυλιανός Αλέξανδρος.

 Για τρίτη φορά σε παραολυμπιακούς αγώνες ο Στεφανουδάκης
Για τρίτη φορά σε παραολυμπιακούς αγώνες ο Στεφανουδάκης

Στον στίβο που είναι ο Μανώλης Στεφανουδάκης (για 3η φορά) έχουμε:

Κωνσταντινίδης Αθανάσιος, Νικολαΐδης Ευστράτιος, Σενικίδης Δημήτριος, Γκαβέλας Αθανάσιος, Γκαραγκάνης Σωτήριος, Καμάρας Κων/νος, Προδρόμου Αθανάσιος, Τζούνης Κων/νος, Μαλακόπουλος Στέλιος, Μαντούδη Ζωή, Σμαραγδή Στυλιανή, Λίαγκου Ανθή.

Ο Στεφανουδάκης δήλωσε:

“Οι προσπάθειες και οι κόποι μας ανταμείφθηκαν! Επίσημα στην παραολυμπιακή ομάδα του “Τόκιο 2020” 3η συνεχόμενη συμμετοχή σε Παραοαλυμπιακούς Αγώνες!

Νιώθω ευλογημένος που θα εκπροσωπήσω για άλλη μια φορά τη χώρα μας, την γενέτειρα του ολυμπιακού πνεύματος στην μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο!”.

Την Παρασκευή 23/7/2021 θα συμπληρωθεί η Παραολυμπιακή Ομάδα με την επιλογή 4 ακόμα αθλητών του στίβου καθώς αναμένεται η επικαιροποίηση των παγκόσμιων κατατάξεων (MES World Ranking List T2020) και παράλληλα θα ανακοινωθούν οι προπονητές που θα συνοδεύσουν τα αθλήματα του στίβου και της κολύμβησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει