ΓΕΜΑΤΗ Η ΚΡΗΤΗ: Κυριάρχησε πλέον η μετάλλαξη «Δ»

832

Ανησυχία στον ΕΟΔΥ λόγω της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης δέλτα στη χώρα, συναγερμός όμως στην Κρήτη όπου οι 9 στους δέκα ασθενείς με κοροναϊό έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παράλλαξη ΔΕΛΤΑ τείνει να κυριαρχήσει. «Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ  ευθύνεται για το 95% των κρουσμάτων στην Κρήτη» είπε ο κ. Τζανάκης.

Σε άλλες δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο ίδιος αναφέρθηκε στα δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Το πρώτο είναι το ευμενές, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό ή αυξηθούν.

Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4.500 με μέγιστο τα 6.500 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί αυτός ο αριθμός.

Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.

Αδύνατο να φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα

Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων ο κ.Τζανάκης είπε πως είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν.

«Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε.

Μπορεί να ήταν και 10.000 αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ.

Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10.000 κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8% με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ» τόνισε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι γύρω στα 60.000.

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Αναφορικά με την παράλλαξη Δέλτα, ο κ.Τζανάκης υποστήριξε ότι αυτή «ευθύνεται» για το 95% των κρουσμάτων στην Κρήτη.

«Οι νοσηλείες λόγω κοροναϊού έχουν τετραπλασιαστεί στην Κρήτη, ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το Σωτηρία» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως οι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας.

Όπως είπε ο κ.Τζανάκης, ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες, αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους.

Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπειες της έξαρσης στα κρούσματα» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει