Μικροί, συνεχείς σεισμοί, μεγάλη ανησυχία στην Κρήτη

650

Οι σεισμολόγοι μπορεί να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τους σεισμούς στο νομό Ηρακλείου, οι κάτοικοι όμως εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνεχείς επισκέψεις του Εγκέλαδου στην περιοχή. Χθες το πρωί ένας ακόμη σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στο Ηράκλειο σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου.

Το εστιακό βάθος της δόνησης, η οποία σημειώθηκε στις 7:56 π.μ., εκτιμάται στα 17,1 χιλιόμετρα.

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ.

Τσελέντης: «Το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί»

Ανακοίνωση για την νέα σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή το πρωί της Κυριακής στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, έκανε ο καθηγητής σεισμολογίας,  Άκης Τσελέντης.

Με ανάρτηση του στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο γνωστός σεισμολόγος αναφέρεται στα 4 ρίχτερ που αναστάτωσαν το νησί  κάνοντας λόγο για “νέο μικρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι” τονίζοντας πως “το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες αλλά με μικρά γεγονότα”.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωσή του ο καθηγητής σημειώνει πως “απαιτείται οι κάτοικοι να έχουν υπόψη τους τα στοιχειώδη μέτρα σεισμικής προφύλαξης” και καταλήγει προσθέτοντας ότι  “και ο Δήμος να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ελέγχου τυχόν επιβαρυμένων κτιρίων”.

Θα συνεχιστεί το φαινόμενο σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη
Θα συνεχιστεί το φαινόμενο σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη

Η ανάρτηση του σεισμολόγου

“Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 07:56 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 340 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 20 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

Από τη γνωστή περιοχή του Αρκαλοχωρίου η οποία είναι διεγερμένη το τελευταία καιρό και μας δίνει μικρού μεγέθους γεγονότα λόγω των μικρής διάστασης ρηγμάτων.

Όπως έχω ήδη αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες αλλά με μικρά γεγονότα. Απαιτείται οι κάτοικοι να έχουν υπόψη τους τα στοιχειώδη μέτρα σεισμικής προφυλάξεις και ο Δήμος να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ελέγχου τυχόν επιβαρυμένων κτιρίων.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει