Τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και η μάχη για την ηγεσία

362
Του Γεώργίου Τρανταλλίδη*

Η μάχη για την ηγεσία/ διαδοχή ξεκίνησε. Όμως, αιτίες που οδήγησαν  το κόμμα στη πλήρη αναξιοπιστία ήταν η αρχή του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ δηλ. η των λέξεων διάστρεψις, διαστρέβλωσις. Άστοχα τα συνθήματα: ‘’ Έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων’’, ‘’Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα’’, ‘’ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’’. Το ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ) ουδέποτε επέστρεψε τα δάνεια από τις κρατικές τράπεζες (με επιβάρυνση του πολίτη).

Παρουσίασε το άδικο σαν δίκαιο εφαρμόζοντας την δεξιοτεχνία: ‘’τον ηττω λόγον κρείσσω ποιείν’’. Μάταια πίστευαν στο ΚΙΝΑΛ (όπως ο αρχι – υποκριτής Ταρτουφος) ότι ‘’αμαρτία δεν υπάρχει, όταν τη σκεπάζει η σιωπή’’ (‘’Et ce n’ est pas pecher, que pecher en silence’’). Ο λαός όμως δεν ξεχνά γιατί τα δάνεια αυτά θίγουν το πορτοφόλι του. Η διόλου άδολη σιωπή είναι ντροπή. Σήμερα, δεν υπάρχει η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον εξαγνισμό από τις αμαρτίες των δανείων.

Εάν το κόμμα αυτό δεν επιστρέψει τα δάνεια είναι αδιανόητο να κατέβει στις εκλογές αφού δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Οι μίζες Άκη και Παπαντωνίου, Σμπώκου, Τσουκάτου (1 εκ. μάρκα για το ΠΑΣΟΚ), Μαντέλη (500.000 μάρκα) κλπ, στους εξ απορρήτων του Σημίτη είναι ποσά αστρονομικά και ιλιγγιώδη.  Ο Σημίτης 8 χρόνια έβλεπε τις μίζες να περνούν και όφειλε έστω και σήμερα να εμφανιστεί σε διάγγελμα για να ζητήσει συγνώμη.

Εάν ήταν πολίτης της Ιαπωνίας, θα έπρεπε να είχε αυτοκτονήσει «για λόγους ηθικής και τιμής».   Εάν τα δισ. από τις μίζες στα τελευταία 40 χρόνια και τη φούσκα του Χρηματιστηρίου υπήρχαν στο δημόσιο κορβανά, δεν θα είχαμε ανάγκη από τα καταραμένα μνημόνια και δεν θα υπήρχε καμμία μείωση μισθού ή σύνταξης.

Εισαγγελείς εμόχθησαν πολλά χρόνια για να εντοπίσουν την διαδρομή των αργυρίων δηλ. των 2.8 εκ. ελβ. φράγκων. Και οι 2 Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Άκης και Παπαντωνίου όχι μόνο ενήργησαν ως απάτριδες αφού εγκλημάτησαν κατά των γενναίων πιλότων που έκαναν πτήσεις χωρίς ανταλλακτικά (θρηνούμε 135 πιλότους) και άλλων χειριστών όπλων. Εάν δεν υπήρχε το αρ. 86Σ οι πολιτικοί θα φοβόντουσαν τα σίδερα της φυλακής και δεν θα είχαν διαπράξει φρικώδη εγκλήματα με είσπραξη δις μιζών.

*Ο Γεώργιος Τρανταλίδης είναι δικηγόρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει