Βιβλιοπαρουσίαση : Ένα ταξίδι στο Χαρασό

184

Γράφει ο Μανώλης Πακιουφάκης

Με ιδιαίτερη χαρά κρατώ στα χέρια μου  ένα  θαυμάσιο  Βιβλίο που έγραψαν ο π. Γιάννης Δασκαλάκης εφημέριος της ενορίας Πρασάς – Καρτερός,  και ο Δημήτριος Ν. Μουδατσάκης Τυπογράφος, με τον τίτλο “Το Χαρασό” H πανέμορφη αυτή έκδοση έγινε στις εγκαταστάσεις «Τυποκρέτα» στο Ηράκλειο.  Στις σελίδες του οι εκλεκτοί  συμπολίτες μας, παρουσιάζουν με νοσταλγία τα χρόνια που έζησαν στο μικρό αλλά πανέμορφο Χαρασό, με τους καλούς φιλήσυχους φιλόξενους και εργατικούς ανθρώπους.

Με νοσταλγία θυμούνται πρόσωπα προσφιλή και αγαπημένα, σε όλες τις φάσεις της ζωής τους, στις εργασίες τους, σε όλες τις εποχές του χρόνου, σε γιορτές, σε πανηγύρια, βεγγέρες και αποσπερίδες, σε λύπες και χαρές. Θυμούνται τα σοκάκια του χωριού, τα συγγενικά και φιλικά σπίτια, τα ακούσματα με τα παινάδια και τα γλυκόλογα. Μας φέρνουν σε καλλιεργημένα χωράφια, σε αμπέλια, σε λιόφυτα, με ραβδιστάδες και μαζώχτρες ή σε αμπέλια με γλυκά και νόστιμα σταφύλια.

Παρουσιάζουν στις σελίδες του βιβλίου τις μεγάλες νύχτες του χειμώνα καθισμένους στο τζάκι να ζεσταίνονται με τα λιόκλαδα ενώ τις γλυκές καλοκαιρινές βραδιές καθισμένοι στο αλώνι ή στην αυλή, κάτω από τ’ άστρα να παίζουν ή να τραγουδούν με τα παιδιά της ηλικίας τους.

Στα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου με τις αφηγήσεις, τα στοιχεία και το φωτογραφικό υλικό, ζωντανεύει η ιστορία του Χαρασού, η κοινοτική οργάνωση, οι δρόμοι, η επικοινωνία, η ύδρευση η άρδευση, οι μύλοι και οι φάμπρικες, τα παραδοσιακά επαγγέλματα οι αγροτικές καλλιέργειες και η ζωή, η κτηνοτροφία, το κυνήγι, τα τοπωνύμια, οι εκκλησίες, τα ξωκκλήσια, το σχολείο, τα σπίτια και τα καφενεία.

Ζωντανεύουν μνήμες από τα παιδικά και σχολικά χρόνια,  τα παιδικά παιχνίδια, οι γιορτές, τα πανηγύρια, οι γάμοι, τα βαφτίσια, η δράση του εξωραϊστικού  συλλόγου, τα ήθη και έθιμα. Καταγράφονται η καταγωγή των οικογενειών του Χαρασού, το γενεαλογικό δένδρο κάθε οικογένειας σε βάθος διακοσίων χρόνων.  Καταγράφονται, ακόμη όλοι οι αγώνες και οι ήρωες του χωριού που πάλεψαν τον κατακτητή και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου.

Το βιβλίο για το Χαρασό είναι ένα εξαιρετικό πόνημα  για τους ανθρώπους του χωριού, γραμμένο με νοσταλγία, αγάπη και μεράκι, ένα πολύτιμο βιβλίο ειδικά για τους Χαρασανούς, αλλά και σε όλους εκείνους, που αγαπούν τα πανέμορφα γραφικά μας χωριουδάκια με τα ήθη τα έθιμα τις συνήθειες και τις ηθικές τους αξίες.

Εύχομαι από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο το σπουδαίο πόνημα τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει